Miščević: Srbija ne sedi na dve stolice

Izvor: SEEbiz.eu, 24.Okt.2017, 11:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Miščević: Srbija ne sedi na dve stolice

BEOGRAD - Šefica Pregovaračkog tima za vodjenje pregovora o pristupanju Srbije Evropskoj unije (EU) Tanja Miščević izjavila je danas u Beogradu da Srbija ne sedi na dve stolice, već da ima jasno političko strateško opredeljenje, a to je EU.

Komentarišući jučerašnju izjavu visokog zaničnika Stejt departmenta Hojt Brajan Jija da zemlje koje žele članstvo u EU moraju jasno to da pokažu, a ne da balansiraju izmedju dve strane, ona je istakla da je ta izjava izvučena >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << iz konteksta i protumačena drugačije.

"Hojt Ji je je takodje rekao da je njemu apsolutno jasno koje je strateško opredeljenje Srbije, i da je to članstvo u Evropskoj uniji i da su SAD partner i EU i Srbiji na tom putu", rekla je Miščevićeva novinarima uoči skupa o ustavnim promena na putu ka EU u Beogradu.

Hojt Brajan Ji je juče u Beogradu rekao da zemlje koje žele članstvo u EU moraju jasno da pokažu tu odluku.

"Ne možete sedeti na dve stolice, naročito ako su tako daleko", rekao je američki zvaničnik na 17. Srpskom ekonomskom samitu.

Šefica Pregovaračkog tima za vodjenje pregovora o pristupanju Srbije Evropskoj uniji (EU) Tanja Miščević izjavila je danas da će se vrlo brzo ući u izmene Akcionog plana za poglavlja 23 i 24 koja se odnose na vladavinu prava, gde će biti revidirani i rokovi za ustavne izmene.

Miščevićeva je na skupu Evropskog pokreta u Srbiji o ustavnim promenama na putu ka EU u Beogradu rekla da je trebalo da do ustavnh promena dodje do kraja 2017. godine, ali da se rok mora pomerati jer je, kako je istakla, od roka mnogo važniji kvalitet.

"Ovo je prvi put da se vodi javna debata o ustavnim promenama. Rok za izmenu Ustava biće stvar našeg dogovora. Pokušaćemo što je brže moguće da napravimo predlog izmena koji ćemo dati Venecijalnskoj komisiji", istakla je ona.

Prema njenim rečima, prvo što treba uraditi a što je predvidjeno Akcionim planom za Poglavlje 23 jesu odredbe koje se odnose se na nezavisnost pravosudja i postavljenje sudija i zaštitu ljudskih prava.

"U ovom trenutku smo koncentrisani na uskladjivanje reformi u oblasti pravosudja. U ovoj fazi niko ne preporučuje da se ide sa izmenom koja će unositi supremaciju prava Evropske unije", rekla je Tanja Mišćević.

Kako je kazala, Akcionim planom za Poglavlje 23 i predlogom za izmenom ustava predvidjeno da  se obzbedi potpuna nezavisnost pravosudja.

"Do kraja ove godine ulazimo u izmenu Akcionog plana za Poglavlje 23, a onda zajedno sa civilnim društvom, skupštinom ćemo izaći sa novim proračunom šta ćemo raditi u narednim godinama", navela je Mišćevićeva.

Predsednik Evropskog pokreta u Srbiji Mihailo Crnobrnja rekao je na skupu da je cilj ustavnih promena dugoročna perspektiva Srbije i priklanjanje vrednostima Evropske unije.

On je rekao da Srbija ne menja Ustav zbog EU jer, kako je podsetio, EU i nema Ustav.
Pogledaj vesti o: Kandidatura Srbije

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.