Izvor: B92, 22.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministri o prvih 100 dana Vlade

Beograd -- Ministri energetike i telekomunikacija, Aleksandar Popović i Aleksandra Smiljanić, zadovoljni rezultatima svojih resora.

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Popović izjavio je da je u prvih 100 dana rada Vlade Srbije počelo ispunjavanje predizbornih obećanja Demokratske stranke Srbije iz oblasti rudarstva i energetike. "Kakvi su rezultati ovih 100 dana, o tome su pozvani da govore građani i stručnjaci koji prate ovu oblast i, iznad svega, o tome će da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << govori prisustvo i odsustvo rezultata", kazao je on.

Popović, koji je i potpredsednik DSS-a, kaže da je energetika oblast u kojoj je za sprovođenje planiranih projekata potrebno i više vremena i novca nego u većini drugih ministarstava, što se pre svega odnosi na završetak izgradnje podzemnog skladišta u Banatskom Dvoru i izgradnja dve termo i jedne hidroelektrane.

"Ako je stranka rekla, i ja sam rekao, da će do 2008/2009. biti završeno podzemno skladište ili više neću biti ministar, to je obećanje za koje će se tek tada videti da li će se ispuniti ili neće. Završetak skladišta nije obećanje za sto dana", kazao je ministar rudarstva i energetike.

"Uskoro tender za 'vajmaks' pristup"

Ministarka za telekomunikacije i informatičko društvo Srbije Aleksandra Smiljanić takođe je izrazila zadovoljstvo rezultatima koje je to novoformirano ministarstvo postiglo u prvih 100 dana rada.

Po njenim rečima, Ministarstvo je donelo novi plan raspodele frekvencija sa većim brojem kanala za emitere, ali i dogovorilo uvođenje pozivnih brojeva i kodova u mobilnoj telefoniji sa Crnom Gorom.

Ona je kazala da je sa sindikatima PTT Srbije dogovoreno produženje kolektivnog ugovora, da bi do kraja godine završili pregovore i potpisali novi kolektivni ugovor.

"U svim oblastima će biti analizirana tehnologija, usluge, tržište i razvojni potencijali po regionima, a zatim će biti utvrđeni indikatori razvoja koji će se pratiti u budućnosti", kazala je ona navodeći kratkoročne ciljeve rada.

Ministarstvo će predložiti izmene Zakona o telekomunikacijama, kojima će biti definisana uloga i rad inspekcije, navela je Smiljanićeva, kao i da je planiran i početak priprema za raspisivanje tendera za operatere fiksne telefonije putem bežičnog "vajmaks" pristupa.

"Planiramo da do kraja godine oformimo Agenciju za poštanske usluge, čiji će zadatak biti izdavanje dozvola poštanskim operatorima, a u tom roku ćemo predložiti i zakon o e-trgovini", kazala je ministarka.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.