Ministarstvo: Uber i Kar go nisu reprezenti moderne platforme

Izvor: B92, 04.Mar.2019, 18:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministarstvo: Uber i Kar go nisu reprezenti moderne platforme

Beograd -- Ministarstvo saobraćaja reagovalo je na saopštenje Centra za evropske politike u vezi sa donošenjem i primenom Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju.

Ministarstvo saobraćaja ukazalo je na netačno i jednostrano tumačenje pojedinih aktuelnih pojava u oblasti transporta, koje predstavljaju klasičan primer nelegalnog prevoza.

U delu javnosti ovakve pojave promovišu se kao primer ekonomske teorije "zarobljeni regulator" (Regulatory Capture), kojima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se isključuje mogućnost organizovanja prevoza putnika putem platformi baziranih na "ekonomiji deljenja" (Sharing Economy), kaže se u saopštenju.

Ministarstvo navodi da kompanija "Uber" i njegov srpski pandan, firma "Kar go", nisu reprezenti moderne ekonomske platforme Sharing Economy, niti pružaoci usluge informativnih tehnologija, sa aspekta prevoza putnika.

"Oni predstavljaju platformu za pružanje saobraćajnih usluga, upotrebom mobilne aplikacije za povezivanje neprofesionalnih vozača i vozača bez licenci za prevoz putnika, sa korisnicima usluge", objašnjava se u saopštenju.

Presudom Evropskog suda pravde, u postupku protiv "Ubera" naloženo je da poslovanje svih ovih kompanija mora biti prilagodjeno transportnim propisima nacionalnih zakonodavstava zemalja u kojim posluju.

Ekonomske teorije i pojave ne mogu se posmatrati izolovano od prava. Poštovati načela ekonomije ne znači kršiti zakon, već suprotno, navelo je u saopštenju Ministarstvo saobraćaja.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.