Milovanović: Rod žitarica i za izvoz

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Sep.2011, 16:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Milovanović: Rod žitarica i za izvoz

BEOGRAD -

Još je rano za precizne procene o tome koliko je suša umanjila rod kukuruza, ali je sigurno da će te žitarice biti dovoljno za domaće potrebe, a određena količina će preostati i za izvoz, izjavio je danas pomoćnik ministra poljoprivrede i trgovine Miloš Milovanović.

Ukazujući da se prognoze stručnjaka razlikuju, on je naveo da se procene štete od suše u protekla tri meseca kreću od 10 do 30 odsto.

"Ukoliko uzmemo u obzir najpesimističniju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << prognozu umanjenja roda od 30 odsto, Srbija će preko podmirenja svojih potreba imati oko dva miliona tona kukuruza za izvoz", rekao je Milovanović u izjavi novinarima u pauzi konferencije o investicijama u prehrambenoj industriji Srbije.

Kod uljarica - suncokreta i soje, čija je žetva pri kraju, situacija je znatno bolja, manji je uticaj suše, tako da će tu biti više nego dovoljno proizvoda za domaće potrebe, ali i za snabdevanje regionalnog tržišta, kazao je Milovanović.

Govoreći o šećernoj repi, on je rekao da je ta industrijska kultura ove godine u Srbiji zasejana na manjoj površini nego lane, odnosno na 56.500 hektara, ali je digestija (sadržaj šećera) izrazito dobra.

"Digestija ove godine iznosi čak više od 17 odsto, a prosek je 16 odsto", precizirao je Milovanović.

"Kampanja je u toku, očekujemo proizvodnju šećera od oko 380.000 tona, domaće potrebe su oko 220.000 tona, što znači da će višak biti na raspolaganju za izvoz", kazao je Milovanović.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.