Izvor: Blic, 03.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Milionski dugovi za mineralne sirovine

Tridesetak firmi za korišćenje mineralnih sirovina državi duguje više miliona evra. Na spisku Ministarstva za rudarstvo među najvećim dužnicima mahom su privatne ciglane, kao i firme koje se bave izgradnjom puteva.



Neplatišama, koji izgleda ne strahuju od takvog disciplinovanja, biće poslate opomene. Ako se dugovanja i tada ne naplate, u roku od 10 dana sledi obaveštenje Poreskoj upravi u Ministarstvu finansija, a zatim se pokreće mehanizam prinudne naplate.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
- Trenutno se instalira kompjuterski program koji će nesavesne dužnike bolje kontrolisati i omogućiti izračunavanje zatezne godišnje kamate od čak 23,8 odsto - kažu u Ministarstvu rudarstva.

Od novembra prošle godine do danas država je od eksploatacije mineralnih sirovina dobila oko 444,5 miliona dinara ili nešto više od 5,6 miliona evra. S obzirom na to da od naknada za mineralne sirovine u Ministarstvu do kraja godine očekuju između sedam i deset miliona evra, u zavisnosti od ostvarenja proizvodnje kompanija, ispada da bi neplatiše državi trebalo da uplate između 1,5 i 4,5 miliona evra.

Ministarstvo je uporno odbijalo da „Blicu" dostavi ove podatke. U Pokrajinskom sekretarijatu za energetiku odmah su dostavili imena firmi koje su platile naknadu u Vojvodini. Objasnili su da je do polovine godine odobrenje za eksploataciju dobilo 31 preduzeće, sedam ih je u postupku, a 15 ima zabranu rada. Tek na saznanje da imamo listu iz Vojvodine, Ministarstvo rudarstva nam je elektronskom poštom dalo spisak od 88 kompanija koje su platile i 30 onih koji državi duguju milione.

Preduzeća podatke o obračunu za naknade podnose Ministarstvu rudarstva i Pokrajinskom sekretarijatu za energetiku i mineralne sirovine, ukoliko se ležišta nalaze u Vojvodini.

Polovina sredstava se računa kao prihod opštine, 40 odsto ide na račun republike, a 10 odsto na račun pokrajine, ako je ležište tamo locirano.

Neplatiše

Bačka opeka, AD

Bobija AD

Ciglana AD Kruševac

Ciglar SZR

DP Bela stena (MG SERBIAN)

(prvih 5 sa spiska ministarstva)

Najviše novca od NIS-a i EPS-a

Među redovnim i najvećim platišama su državne firme, a najviše novca u ove svrhe izdvojili su Naftna industrija Srbije - 119,4 miliona dinara; „Elektroprivreda Srbije" - samo 85,2 miliona dinara uplatila „Kolubara" d.o.o.; RTB „Bor" - 35,6 miliona dinara.

U EPS-u procenjuju da će za eksploataciju uglja do kraja godine ukupno uplatiti 330 miliona dinara, mnogo manje u odnosu na 760 miliona, koliko su do juna već platili za korišćenje voda. NIS eksploatiše naftu, gas i vodu, dok EPS plaća naknade za vađenje uglja, vodu, pa čak i korišćenje obala u poslovne svrhe.

Što se tiče privatnih firmi, najviše novca za naknade plaćaju cementara „Holcim", „Toza Marković", „Rudnik", „Titan cementara" i beočinski „Lafarž".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.