Izvor: Blic, 07.Maj.2002, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Milioni maraka od 'vrućih linija'

Milioni maraka od 'vrućih linija'

BEOGRAD - Sindikat 'Telekoma Srbija' već duže vreme ukazuje na zloupotrebe prilikom izdavanja govornih automata sa pozivnim telefonskim brojem 041 - kaže za 'Blic' Zoran Mrvaljević, predsednik ovog sindikata.

- Brojevi 041 predstavljaju resurs 'Telekoma' i ne mogu se izdavati drugim firmama. Pored ovog namernog prekršaja, sindikat, ali i javnost, sumnjaju da su sklapanjem desetina štetnih ugovora 'Telekom' i građani godinama >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << pljačkani. Po dobijanju izveštaja interne revizije u kompaniji, jedna naša grupa priprema materijal vezan za ovu problematiku. Prvi rezultati pokazuju da su sumnje o zloupotrebama osnovane, što se najbolje može videti na primeru jedne privatne firme koja je među prvima krenula u posao sa govornim automatima. Za tri godine ta firma je zaradila više od 10 miliona maraka, a 'Telekom' između dva i tri miliona maraka, što je sve proizlazilo iz klauzule po kojoj je 'Telekomu' pripadalo samo 12-14 odsto prihoda. Uz to, sve doprinose i poreze platila je kompanija a ne firma koja je automate iznajmila - rekao je Mrvaljević.

On objašnjava da je nekadašnje rukovodstvo privilegovanim pojedincima tako pružalo mogućnost da bez ikakvog ulaganja, osim kasete koju su doneli, zgrnu pravo bogatstvo na račun 'Telekoma'. Dolaskom novog rukovodstva u 'Telekom', jedan broj ugovora je revidiran, tako da je novim klauzulama povećan procenat prihoda kompanije. Međutim, kako je većina ugovora sklopljena na duži period, od tri do pet godina, oni su još uvek na snazi.

- Kada radna grupa bude završila sa radom, upoznaćemo javnost sa pojedinostima, a lično verujem da će biti i osnova za podnošenje i krivičnih prijava zbog više različitih zloupotreba službenog položaja i sklapanja štetnih ugovora - dodaje Mrvaljević. G.K.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.