Milijarde evra za spas aviokompanija

Izvor: B92, 25.Apr.2020, 08:03

Milijarde evra za spas aviokompanija

Pariz -- Francuske i holandske vlade najavile su najmanje devet milijardi evra za spasavanje kompanija Er Frans i KLM.

Letovi aviokompanija u velikoj meri obustavljeni zbog pandemije koronavirusa.

Partnerske aviokompanije su pregovarale nedeljama sa svojim vladama s obzirom da avioprevoznici u celom svetu propadaju ili traže spas od države, prenosi AP.

Proteklih nekoliko nedelja ograničenja putovanja uzdrmale su čitavu industriju, a Er Frans i KLM saopštili >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su ranije ovog meseca da očekuju da njihov saobraćaj bude smanjen za više od 90 odsto u narednim mesecima.

Er Frans će dobiti tri milijarde evra direktnih zajmova od francuske države i bankarski zajam od četiri milijarde evra koji garantuje država, navela je aviokompanija u saopštenju.

Govoreći na nacionalnoj televiziji TF1, francuski ministar finansija Bruno Le Mer rekao je da je pomoć neophodna za "spasavanje naše nacionalne aviokompanije". On je rekao da vlada trenutno ne razmatra nacionalizaciju Er Frans.

Holandski ministar finansija Vopke Hekstra najavio je da će vlada obezbediti između dve i četiri milijarde evra kako bi pomogla kompaniji KLM da preživi razorni uticaj pandemije.

Hekstra je rekao da novac biti u obliku garancija i kredita prevozniku i da vlada pomaže KLM "zbog vitalnog značaja koji ta kompanija, u kombinaciji sa (amsterdamskim aerodromom) Šiphol, ima za holandsku ekonomiju i zaposlenost".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.