Milijarde evra investicija uz političku volju

Izvor: RTS, 02.Maj.2013, 10:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Milijarde evra investicija uz političku volju

Energetika Srbiji može da donese milijarde evra, ali da bi investitori što više dolazili, osim uklanjanja korupcije i administrativnih prepreka, potrebno je da postoji jaka politička volja, rekla ministarka Zorana Mihajlović.

Ministarka energetike, razvoja i zaštite životne sredine Zorana Mihajlović rekla je da energetika Srbiji može da donese milijarde evra, ali da bi investitori što više dolazili, osim uklanjanja korupcije i administrativnih prepreka, potrebno je da >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << postoji jaka politička volja.

U toku su pregovori oko zaista krupnih infrastrukturnih projekata, dodala je ministarka, i pomenula gradnju hidroelektrana "Bistrica", koja košta gotovo 700 miliona evra, ili "Đerdap 3", u vrednosti od dve do tri milijarde evra, zavisno u koliko faza se bude radilo. Tu je i termoelektrana "Štavalj", vredna sedamsto - osamsto miliona evra...

Mihajlovićeva je u intervjuu za Tanjug rekla da ne voli da govori o milijardama, jer su njeni prethodnici obećavali investicije od po 10, 20 milijardi evra, pa se ništa nije događalo.

Za velike investicije potrebna je „fantastična zakonska regulativa" i podzakonska akta, a toga, kaže, nije bilo kada je formirana ova vlada.

"Nisu postojala podzakonska akta, kada je u pitanju zakon o energetici. Mi smo to završili za šest meseci. Mora da se smanji i birokratija, jer nije normalno da investitor ide od jednog do drugog ministarstva i pokušava da nađe razne potvrde", rekla je ministarka i dodala da se radi na tome i da veruje da bi do sredine leta broj dozvola potrebnih investitoru biti smanjen.

Uz sve to, insistira Mihajlović, potrebna je politička volja u vladi, volja države. Svako će deklarativno reći da hoće investicije, ali kad pogledamo prethodnih 10, 15 godina - tih investicija nije bilo, a nije ih bilo jer nije bilo zakona.

Sada postoji zainteresovanost investitora, i zaista su, kaže ministarka, u pitanju milijarde evra, ali je potreban i pripremni period, da bi pomenute investicije krenule. I za to je, dodaje, neophodna politička volja.

Razgovora se, objasnila je, sa kanadskim i švajacarskim partnerima za HE "Bistrica", koja je prioritet, za "Đerdap 3" se interesuje nekoliko kineskih kao i partnera iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, za TE Štavalj češke i neke druge kompanije. Tu je i vrlo bitan projekat TENT 3.

Plan je, kaže, da ministarstvo, odnosno Vlada Srbije, do kraja godine sačini dva predugovora sa potencijalnim strateškim partnerima.

Uz krupne projekte, bitni su i manji, pa je podsetila i na javni poziv za izgradnju malih hidroelektrna na 317 lokacija u Srbiji, na koji je stiglo 1.400 prijava.

Navodi da su veliki potencijal geotermalne energije, biomase, energije vetra, sunca. Radi se i na pripremi projekata da određeni broj toplana u Srbiji krene da koristi biomasu. Inicijalna ulaganja u obnovljive izvore energije su dosta velika i kao država smo tu da pomognemo sa podsticajnim tarifama, kaže ministarka.

"Za Srbiju je značajan svaki kilovat i megavat proizvedene energije iz tih izvora. Prioritet ministarstva nisu samo veliki objekti i podizanje energetske efikasnosti, već i takozvana zelena energija", poručila je Mihajlovićeva.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Milijarde investicija uz političku volju

Izvor: RTS, 02.Maj.2013

Energetika Srbiji može da donese milijarde evra, ali da bi investitori što više dolazili, osim uklanjanja korupcije i administrativnih prepreka, potrebno je da postoji jaka politička volja, rekla ministarka Zorana Mihajlović. ..Ministarka energetike, razvoja i zaštite životne sredine Zorana Mihajlović...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.