Milijarda profita na trgovini gasom

Izvor: B92, 29.Apr.2013, 17:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Milijarda profita na trgovini gasom

Novi Sad -- "Rusko-srpska trgovinska korporacija", koja snabdeva gasom velikih domaćih preduzeća koja ovaj energent koriste kao sirovinu, imala je profit od mlrd. dinara.

Objavljeni finansijski izveštaji o poslovanju domaćih kompanija u prošloj godini, koji su malo poznatu " RST korporaciju" iz Novog Sada svrstali na šesto mesto po veličini u Vojvodini, u najmanju ruku su iznenadili domaću javnost. Reč je o firmi sa četiri zaposlena koja je lane ostvarila čist profit veći od >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << jedne milijarde dinara.

Osvrćući se na ove podatke, direktor „Srbijgasa” Dušan Bajatović naveo je da je „RST korporacija” snabdevač gasom velikih potrošača.

"Preduzeće RST korporacija nije posrednik u uvozu gasa, već snabdevač, poput „Jugorosgasa”, i bavi se uvozom gasa za velike potrošače koji ga koriste kao sirovinu", izjavio je Bajatović. On je dodao da je u toj trgovini cena gasa za ove kupce povoljnija jer je plaćanje robno.

"Pozitivni efekti su oko 140 miliona dolara", ustvrdio je Bajatović, dodajući da je deo tog gasa smešten u podzemno skladište u Banatskom Dvoru.

RST korporacija, registrovana za nespecijalizovanu trgovinu na veliko, u 2012. godini imala je poslovne prihode vredne 29 milijardi dinara, a ostvarila je čist profit od preko milijarde dinara. To ju je smestilo visoko na listi najuspešnijih i najvećih domaćih firmi. Prethodno, u 2011, ova kompanija imala je prihode od devet milijardi i 153 miliona dinara neto dobiti. Tada je, prema zvaničnim podacima Agencije za privredne registre, bila 87. firma u Srbiji i 24. u Vojvodini, po visini poslovnih prihoda. „RST korporacija” je u vlasništvu kompanija „A energi holding SA” i „Gaspromove” firme „Gasprom švajc”, obe registrovane u Švajcarskoj.

Prema ranije objavljenim informacijama, među najvećim klijentima koje „RST korporacija” snabdeva gasom nalaze se i pančevačka „Azotara” i „Metanolsko - sirćetni kompleks” iz Kikinde. Ipak, koliko je poznato ugovori o snabdevanju gasom za ova dva preduzeća nikad nisu objavljeni.

Kuriozitet predstavlja činjenica da je „Metanolsko - sirćetni kompleks” u većinskom vlasništvu upravo „Srbijagasa” (blizu 72 odsto akcijskog kapitala, dok država Srbija drži još skoro 25 odsto). I u „Azotari” je država većinski vlasnik sa udelom od 68 odsto.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.