Mihajlović: Završetak Koridora 10 na jesen

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Jul.2019, 11:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mihajlović: Završetak Koridora 10 na jesen

Istočni krak Koridora 10 je 99 odsto je gotov, za 10-15 dana će biti pušten u saobraćaj, a očekujemo da čitav put ka Bugarskoj konačno bude potpuno završen i pušten u saobraćaj na jesen, izjavila je danas ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović.

Ona je za TV Prva, na pitanje zašto je izmestila čitav kabinet u Belu Palanku, rekla da na istočnom kraku koridora postoji nekoliko komplikovanih tačaka sa velikim klizištima koja onemogućavaju da radovi budu završeni >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u naredne dve nedelje, pa se na ovaj način pruža podrška "Koridorima" i rešavaju problemi.

Mihajlović je istakla i da gradnja Koridora 10 predugo traje, da najveće izazove predstavljaju klizišta, problem sa jednim od izvođača, kao i činjenica da kada je projekat pravljen 2007-2008. godine neke kosine nisu ni pretpostavljane, jer su mnogi projekti koji su ranije pravljeni često započinjani sa dosta nepoznanica i takvi su davani izvođačima, pa su se kasnije pojavili mnogi problemi.

"Kad god se nešto završava, kao kad se završavao Koridor Grdelica, kao što se ovde završava, sve što ne valja vidite na samom kraju. Ali mi smo u ovom procesu puno naučili i čini mi se da nijedan novi projekat, nijedan autoput neće imati nijedan problem koji je imao Koridor 10", rekla je ministarka.

Ona je takođe istakla veliki značaj pruge Niš - Dimitrovgrad, na koju je Vlada Srbije prošle godine dala garanciju na 264 miliona evra i rekla da su pripremni radovi gotovi, a u četvrtom kvartalu ove godine počinju radovi na elektrifikaciji koji će trajati 2,5 godine.

Mihajlović je rekla da je izmeštanje kabineta iskorišćeno i za sastanke sa načelnicima okruga i predstavnicima Slobodne zone i razgovore o unapređivanju projekata i novim investicijama, budući da Srbija ove i sledeće godine počinje da gradi pet autoputeva, a "za to je potrebna podrška svih".

"Imali smo sastanak sa Evropskom investicionom bankom, koja jednim delom finansira deo istočnog kraka, danas ćemo imati sastanak sa direktorom Svetske banke, a sutra završni sastanak sa izvođačima na kom verujem da ćemo dobiti finalne odgovore", rekla je ministarka.

Na pitanje o bezbednosti puta, Mihajlović je podsetila da je od trenutka kada je Grdelica puštena tuda prošlo pola miliona automobila i da nije bilo nijednog udesa, i da veruje da će istočni krak takođe znatno smanjiti broj udesa u ovom delu zemlje, kao i zaobilaženje Ibarske magistrale.

"Na deonici puta od Ljiga do Preljine dogodila se jedna saobraćajna nesreća od kada smo pustili autoput, odnosno pre 4 godine, što pokazuje da su autoputevi - bezbednost putovanja i siguran rast investicija", rekla je ona.

Govoreći o umrežavanju puteva i povezivanju autoputeva, železničkog i vazdušnog saobraćaja, ministarka je rekla da će Moravski koridor povezati centralnu Srbiju i a treći međunarodni aerodrom omogućiće da Čačak i Niš suštinski biti centri ukrštanja.

Na pitanje novinarke koliko istočni krak znači Dimitrovgradu i Pirotu, Mihajlović je rekla da se slika tih gradova promenila, da u Pirotu ima ogromnih investicija, da je pirotska zona proglašena za najbolju evropsku slobodnu zonu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Mihajlović najavila završetak Koridora 10 na JESEN

Izvor: Mondo, 19.Jul.2019

Istočni krak Koridora 10 je 99 odsto gotov i za 10-15 dana će biti pušten u saobraćaj,dok će čitav put ka Bugarskoj konačno biti potpuno završen i pušten u saobraćaj na jesen, izjavila je danas ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović...Foto: MONDO/P. Vujić..Mihajlović je istakla i da gradnja...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.