Mihajlović: U Srbiji više od 2,2 miliona bespravnih objekata

Izvor: RTS, 15.Mar.2017, 13:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mihajlović: U Srbiji više od 2,2 miliona bespravnih objekata

Potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović kaže da u Srbiji ima više od 2,2 miliona bespravno sagrađenih objekata, od čega je do sada popisano skoro 1,4 miliona.
Do sada je ukupno popisano 1.353.463 bespravnih objekata, a samo u januaru ove godine 509.932 objekata, saopšteno je na konferenciji za medije u Vladi Srbije.

"Imamo 2,2 miliona >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << nelegalnih objekata, skoro za milion više nego što smo imali procenu prošle godine. Prvi put posle 40 godina imaćemo konačnu bazu, gde je šta izgrađeno", navela je Zorana Mihajlović.
Istakla je da je popis završilo 100 lokalnih samouprava i da je ostalo još oko 50 gradova i opština da to završe u narednih sedam dana.
Kada bude sve ozakonjeno od poreza na imovinu godišnje će se ostvarivati prihod od 100 milona evra.
Do sada je doneto skoro 45.000 rešenja o ozakonjenju i od taksi za to je dobijeno 1,2 milijarde dinara, od čega je 70 odsto išlo lokalnim samoupravama, a ostalo državi.
"Prihod od taksi će iznositi još najmanje 15 milijardi dinara ili više od sto milona evra. To je novac za nove deonice auto-puta, škole, kalalizacije, obdaništa i slično", naglasila je ministarka.
Nakon kontrole timova Ministarstva građevine broj popisanih objekata je povećan za oko 165 odsto.
"Najbolji primeri u obavljanju popisa su Čačak, Leskovac, Niš, Vrnjačka Banja i Krupanj, a moraju da se ubrzaju Subotica, Kanjiža, Smederevska Palanka", dodala je Mihajlovićeva.
Lokalne samouprave će novac uložiti u razvoj infrastrukture, a predsednik opštine Leksovac Goran Cvetković objašnjava da svaka opština procenjuje šta joj je prioritet.
"Očekujemo 300 miliona dinara i to će konkretno da ide na komunalnu infrastrukturu, vodovod, komunalnu mrežu i puteve. Svaka lokalna samuporava procenjuje šta im je prioritet i taj novac ide isključivo u infrastrukturu", naglašava Cvetković.
Ministarka se osvrnula i na pitanje nelegalne gradnje univerziteta u Novom Pazaru ministarka je navela da Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture još nije dobilo potpunu dokumentaciju.
Istakla je da veruje da će taj problem uskoro biti rešen, kao i da se u procesu ozakonjanja bepravnih objekata neće primenjivati dvostruki aršini.
“"Obavili smo razgovor i tražili dokumentaciju, nismo dobili potpunu dokumentaciju, pa nismo ni mogli da steknemo još uvek uvid u sve planove o tome šta je ono što je obuhvaćeno zaštitom spomenika"”, navela je Mihajlovićeva.
Dodala je da će kada budu imali svu dokumentaciju upoznati javnost sa tim i videti kako da se taj problem reši.
"“Verujem da smo na putu da rešimo. Ne sme da se govori o više vrsta aršina. Ovaj zakon je važan i ako pravimo jednu vrstu baze podataka, sve mora da bude po zakonu"”, istakla je ministarka.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

U Srbiji ima 2,2 miliona nelegalnih objekata, popisano 1,4 miliona

Izvor: Radio 021, 15.Mar.2017

U Srbiji ima više od 2,2 miliona bespravno sagrađenih objekata, od čega je do sada popisano skoro 1,4 miliona, izjavila je potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović...Do sada je ukupno popisano 1.353.463 bespravnih objekata, a samo u januaru...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.