Izvor: TvojPortal.com, 21.Nov.2012, 11:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Metalska industrija Srbije u veoma teškom stanju

Tvoj portal   Metalska industrija Srbije je u velikoj krizi i da bi opstala mora da obezbediti posao na domaćem tržištu, ocenjeno je na javnom slušanju o stanju u metalskoj industriji Srbije.
"Svi poslovi u Srbiji moraju biti dodeljeni preduzećima u metalskoj industriji Srbije," izjavio je predsednik Samostalnog sindikata metalaca Srbije Zoran Vujović na javnom slušanju u Skupštini Srbije.


Prema njegovim rečima, ukoliko to bude učinjeno proizvodnja će odmah >> Pročitaj celu vest na sajtu TvojPortal.com << skočiti za 20 odsto.
Vujović je rekao da se mora zabraniti da sva javna i javno komunalna preduzeća i lokalne samouprave koriste proizvode stranih firmi iz metalske industrije.
Prema njegovim rečima, potebo je obezbediti i jeftina sredstva za obrtni kapital, sredstva za zapošljavanje i nastaviti restrukturiranje preduzeća. On je rekao da sindikati hoće da razgovaraju sa Vladom Srbije, Skupštinom i nadležnim ministasrstvima i da očekuje razumevanje i vidljivije rezulate.
Potpredsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Zoran Mihajlović izjavio je da pre 10 godina u metalskoj industriji bilo 400.000 zaposlenih, a da ih je sada četiri puta manje, oko 111.000.
On je ocenio da zabrinjava odluka Vlade Srbije da restrukturiranje državnih preduzeća bude završeno do kraja juna sledeće godine, jer se ne zna šta stoji iza toga, šta će biti sa tim preduzećima i radnicima, kao i šta će Vlada preduzeti da ta preduzeća oporavi.
Prema njegovim rečima, 50.000 radnika bi moglo da ostane bez posla.
Mihajlović je rekao da je potrebno formiranje Razvojne banke i kreditiranje likvidnosti i proizvodnje u metalskom sektoru. Problem je što firme posluju sa gubicima, navodi Mihajlović i dodaje da su dugovanja prema tih firmama 147 milijardi dinara, od čega 110 milijardi dinara duguje država.
"Kada bi država platila svoje dugove, prozivodjači bi imali sa čime da posluju", rekao je Mihajlović.
Mihajlović je rekao da metalski sektor ide lošim putem i da se za sada ne vidi rešnje za probleme u toj oblasti.
Izvor:bizlife.rs

Nastavak na TvojPortal.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TvojPortal.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TvojPortal.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.