Meso, mleko i jaja poskupljuju

Izvor: BKTV News, 10.Jun.2012, 20:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Meso, mleko i jaja poskupljuju

Meso, mleko i jaja vrlo brzo će poskupeti s obzirom na to da je sojina sačma, najvažnije proteinska hrana za životinje, dostigla je najvišu ikad zabeleženu cenu.
U proteklom mesecu fabrike stočne hrane su bile primorane da čak tri puta rade korekcije cene koncentrata zbog skoka cena sojine sačme i skoka evra.
Cena GM soje je skočila na svetskom tržištu - pa je to uticalo i na cenu ne GM soje kod nas.
Mada mlekare još uvek nisu podigle otkupne cene mleka prema stočarima, >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << ekonomski stručnjaci upozoravaju da do rasta otkupne cene mleka a posledično i prodajne cene mleka u maloprodajama mora da dodje vrlo brzo.
Jovan Salonski, stočar iz Gospodjinaca je samo jedan od poljoprivrednika koji je u problemima. Prema njegovim rečima, sve je poskupelo, porasla mu je rata kredita u evrima, a skočila je cena koncentrata.
Posledica poskupljenja stočne hrane se prvo osetila u skoku otkupne cene svinja . Otkupna cena tovljenika je skočila sa 150 na i do 180 dinara po kilogramu žive vage.
Izvor: B92
Klaničari koji prodaju domaću, svežu svinjetinu. od svinja tovljnih ne GM sačmom , kažu kako nemaju izbora, nego da i sami podginu cene svojih proizvoda.
'Soja je skočila sa 35 na 50 dinara, sačma je preko 60, skočio je i evro - voleo bi da mu neko pokaže kako može da ne poskupi meso, što se već dogodilo', kaže Čanslav Denković, direktor klanice u Oreovici.
Sojina sačma je poskupela u celom svetu zbog loše žetve soje u Južnoj americi a u Srbiji i dodatno zbog zatvorenog tržišta. Ne očekuje se da do sledeće žetve u Brazilu, cena soje vrati na predhodni nivo.
Izvor: B92
Tweet

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Poskupljuju meso, mleko i jaja

Izvor: S media, 10.Jun.2012

U proteklom mesecu fabrike stočne hrane su bile primorane da čak tri puta rade korekcije cene koncentrata zbog skoka cena sojine sačme i skoka evra...Cena GM soje je skočila na svetskom tržištu - pa je to uticalo i na cenu ne GM soje kod nas...Mada mlekare još uvek nisu podigle otkupne cene mleka...

Nastavak na S media...

Poskupljuju meso, mleko i jaja

Izvor: 025info.rs, 11.Jun.2012, 10:19

Meso, mleko i jaja vrlo brzo će poskupeti, s obzirom na to da je sojina sačma, najvažnije proteinska hrana za životinje,dostigla je najvišu ikad zabeleženu cenu.  U proteklom mesecu fabrike stočne hrane su bile primorane da čak tr

Nastavak na 025info.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.