Izvor: B92, 02.Nov.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mere za zaustavljanje rasta kredita

Beograd -- Zbog povećanja iznosa za kratkoročne kredite, NBS će razmotriti načine zaustavljanja njihovog daljeg rasta.

Od početka godine do sada ukupan iznos za kratkoročne kredite koje su banke odobrile građanima povećan je za 66 odsto. Narodna banka Srbije će zato razmotriti načine da zaustavi njihov dalji rast, a poveća kreditiranje privrede. To ne znači da će krediti građanima biti obustavljeni. Dugoročni, a pre svega stambeni krediti, odobravaće se kao i do >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sada, kaže za B92 guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić.

Tek što su se građani navikli da koriste kratkoročne potrošačke kredite stigla je najava o njihovom smanjenju. U NBS kažu da povećanje broja kratkoročnih kredita u velikoj meri dovodi do povećanja trgovinskog deficita i najavljuju donošenje mera koje će pospešiti kreditiranje privrede.

"To znači da NBS putem svoje regulative treba da donese određene mere, preko kojih će usmeravati veći deo tih kredita, jer samo onda ako privreda ima dovoljno kredita, ako privreda obezbeđuje stabilna prosperitetna radna mesta, samo će onda pojedinac koji radi u toj privredi biti u mogućnosti da dugoročno servisira sve te potrošačke kredite", kaže Jelašić.

U HVB banci navode da je njihov stav da poštuju svaku odluku Ministarstva finansija ili NBS i da će poslovati u skladu sa njom: "Tek ćemo razmišljati o tome kada odluka stupi na snagu i okrenućemo svoje poslovanje adekvatno tako da mi zadovoljimo svoje potrošače. Mi odobravamo gotovinske kredite i kroz svoje akcije koje nudimo su u skladu sa nekim aktivnostima koje radi ministarstvo finansija. Tako da smo krenuli sa gotovinkim kreditom bez kamata ako klijent priloži pet fiskalnih računa, tako da ćemo raditi sve što je u interesu ovog društva i ove države a naravno prvenstveno našeg klijenta", kaže Ivan Radojčić, direktor sektora za rad sa stanovništvom HVB banke.

Podsećamo da je najava smanjenja kredita stanovništvu druga nepopularna mera posle nedavne zabrane uvoza automobila starijih od tri godine.

"Naravno da sam ja jedan čovek koji hoće da uveze automobil koji je upravo hteo da uzme jedan ili drugi kredit sigurno da i ja ne bih bio, kako bi se reklo, oduševljen jednom takvom idejom. Međutim, mi moramo da usmeravamo naš brod u sigurne vode brod naše ekomije kako bi bili sigurni da ćemo i srednje i dugoročno bili sigurni da imamo jednu stabilnu ekonomiju", objašnjava Jelašić.

Narodna banka će u sledećih nekoliko nedelja razmotriti različite načine za smanjenje potrošačkih kredita, ali neće ni jednoj banci zabraniti da odobrava gotovinske ili potrošačke kredite.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.