Izvor: B92, 09.Feb.2009, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mere NBS-a za povećanje potrošnje

Beograd -- Narodna banka Srbije trebalo bi do kraja meseca da donese odluku koja će omogućiti građanima da uzimaju devizne kredite bez učešća ili depozita.

Bankari očekuju da će ova mera podstaći građane da uzimaju kredite jer ih poslednjih meseci uzimaju znatno manje. Stručnjaci smatraju da je odluka Narodne banke dobra jer će omogućiti lakši izlaz iz krize. Građani Srbije oslobođeni su obaveze da daju depozit na dinarske kredite, a uskoro neće morati da ga izdvajaju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ni za kredite indeksirane u stranoj valuti.

Kako je najavljeno, već u martu plaćaće se samo rata za dobijeni kredit. Na ovaj način, građani će lakše dolaziti do neophodnih sredstava.

"Najavljene mere Narodne banke Srbije građanima bi donele olakšice oslobađanja obaveze 30 odsto učešća ili depozita, što bi za građane značilo da imaju mogućnost da se dodatno zaduže i da im se obezbedi kreditna sposobnost, iz prostog razloga što su ranije građani uzimali depozit kroz veći kredit i na taj način se dodatno zaduživali”, kaže Tanja Nedeljković iz Komercijalne banke.

Međutim, u banci "Sosijete ženeral” kažu da će kamata na ove kredite biti veća.

Još se ne zna koliko će kamata porasti. Sada je oko 14 odsto i niža je od kamate na dinarske kredite.

"Očekujemo da ova mera utiče na povećanje tražnje ovih kredita, ali će povećati rizik banke. Do sada je banka imala taj depozit”, rekao je Miroslav Rebić iz "Sosijete ženerala".

Stručnjaci ocenjuju da se ovom merom povećava potrošnja, što će povoljno uticati na privredu i uvoz.

Ipak, ukoliko krediti budu mnogo traženi, moguće je i poskupljenje robe.

"Jedan faktor koji je uticao na snižavanje cena jeste bio taj efekat da su proizvođači i trgovci računali na nisku tražnju”, objašnjava profesor univerziteta Megatrend Vladimir Vučković.

"Ukoliko sada tražnju vratimo na viši nivo pomoću zaduživanja, jasno je da će morati da vode manje računa o tome, pa će biti slobodniji da povećavaju cene”, rekao je Vučković.

Kako je najavljeno, postoji mogućnost da se i stari zajmovi oslobode ovih garancija.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.