Izvor: B92, 05.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Memorandum o socijalnoj zaštiti

Beograd -- Ministar za rad Slobodan Lalović potpisao Memorandum o saradnji na realizaciji Strategije razvoja socijalne zaštite.

Memorandum je potpisan s predsednicima 24 opštine. Reforma socijalne zaštite će u prve tri godine koštati državu 120 miliona evra, ali će sistem potom biti bolji, efikasniji i jeftiniji, rekao je Lalović.

Prema rečima Lalovića, projekat podrške sprovođenju Strategije razvoja socijalne zaštite podrazumeva unapređenje lokalnih i >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << međuopštinskih usluga kroz poboljšano planiranje, unapređeno finansiranje i praćenje lokalanih usluga socijalne zaštite.

Lalović je naglasio da je u Srbiji u toku i proces decentralizacije i da će sprovođenje strategije socijalne zaštite pokazati koliko su opštine spremne za samostalnost jer veća prava nose i veću odgovornost.

Opštinama će biti obezbeđena mentorska podrška i obuka u oblasti strategije planiranja, kazao je Lalović i dodao da će stretegija doprineti razvoju novih usluga, kao što su dnevni boravci i stanovi za određene kategorije stanovništva, pomoć u kući za starije, prihvatilišta, domovi za starije i hraniteljstvo za decu.

Memorandum je potpisan sa opštinama Bor, Kikinda, Valjevo, Loznica, Čačak, Knjaževac, Kanjiža, Kruševac, Zrenjanin, Subotica, Stara Pazova, Ivanjica, Jagodina, Paraćin, Ćuprija, Svilajnac, Despotovac, Rekovac, Vršac, Plandište, Bela Crkva, Alibunar, Zaječar i Sokobanja.

Projekat podrske sprovođenju Strategije razvoja socijalne zaštite zajednički je program Odeljenja Velike Britanije za međunarodni razvoj i Ministarstva spoljnih poslova Kraljevine Norveške, vredan oko pet miliona evra.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.