Međudržavni skandal: Banka odobrila greškom 12 mlrd $

Izvor: B92, 28.Nov.2018, 19:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Međudržavni skandal: Banka odobrila greškom 12 mlrd $

Siromašna Centralnoafrička Republika osvojila je neočekivani dobitak, bar na papiru.

Ruska državna VTB banka objavila je da je toj zemlji odobrila zajam od 12 milijardi dolara, ali je kasnije iz banke saopšteno da je po sredi greška i da takvog zajma nema.

Kredit se spominje u kvartalnom finansijskom izveštaju VTB-a koji je objavila ruska centralna banka, prenosi Rojters.

Naime, u izveštaju je data tabela sa finansijskim potraživanjima koje VTB grupa >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ima u desetinama zemalja od 1. oktobra ove godine, gde je, između ostalih, navedena i Centralnoafrička Republika sa sumom od 801,9 milijardi rubalja (12 milijardi dolara).

Taj iznos je za preko šest puta veći od ukupne godišnje ekonomske proizvodnje te zemlje. Na pitanje Rojtersa vezano za taj podatak, iz VTB banke su rekli da takav zajam ovoj bivšoj francuskoj koloniji u stvarnosti ne postoji.

"VTB banka nema izloženost u tolikom obimu prema Centralnoafričkoj Republici. Najverovatnije je da je ovde došlo do operativne greške u sistemu, kada su zemlje kodirane", naveo je ruski zajmodavac u odgovoru poslatom britanskoj agenciji.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.