Kako da građani više vladaju sami?

Izvor: Vesti-online.com, 01.Jun.2011, 14:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako da građani više vladaju sami?

Ministar za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu Milan Marković izjavio je danas da će novi zakon o referendumu i narodnoj inicijativi omogućiti šire učešće građana u vlasti.

Marković je na okruglom stolu o nacrtu zakona o referendumu i narodnoj inicijativi kazao da je važeći zakon iz 1994. godine u nizu rešenja restriktivan i nesaglasan sa Ustavom Srbije.

On je rekao da se zbog nedostataka važećeg zakona referendum i narodna inicijativa >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << retko koriste i da je nacrt novog zakona usaglašen sa preporukama Venecijanske komisije i Ustavom Srbije.

"Najvažnija promena je mogućnost da se potpisi za narodnu inicijativu prikupljaju 90 dana, a ne sedam, kao do sada", rekao je Marković.

Šefica Misije Saveta Evrope u Srbiji Antje Rotemund rekla je da će usvajanje zakona biti važan korak u obezbeđenju pravnog osnova za razvoj demokratije u Srbiji.

Ona je navela da su u tekst zakona unete mnoge preporuke Venecijanske komisije i da će novi propisi doprineti direktnom učešću građana u demokratskom odlučivanju.

Zamenik šefa Misije OEBS u Srbiji Tomas Mur rekao je da će zakon doprineti punoj primeni Ustava Srbije i vladavini prava i dodao da je zadovoljan što je Vlada Srbije shvatila nužnost jačanja najvišeg pravnog akta.

"Nacrt zakona u skladu je sa najvišim međunarodnim standardima i samo deo procesa reforme izbornog zakonodavstva Srbije", rekao je Mur.

Okrugli sto o Nacrtu zakona o referendumu i narodnoj inicijativi organizovalo je Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Novi zakon, veće učešće građana u vlasti

Izvor: Šumadija Press, 01.Jun.2011

Novi zakon o referendumu i narodnoj inicijativi omogućiće veće učešće građana u donošenju odluka i radu vlasti i poboljšati politički život i stabilnost u Srbiji, istaknuto je danas na okruglom stolu u centru "Sava" o nacrtu tog akta.

Nastavak na Šumadija Press...

Veće učešće građana u vlasti

Izvor: RTS, 01.Jun.2011

Novi zakon o referendumu i narodnoj inicijativi omogućiće veće učešće građana u donošenju odluka i radu vlasti i poboljšati politički život i stabilnost u Srbiji, istaknuto na okruglom stolu o nacrtu tog akta...Ministar za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu Milan...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.