Manji profit BNP Pariba zbog Grčke

Izvor: B92, 04.Nov.2011, 10:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Manji profit BNP Pariba zbog Grčke

Pariz -- Neto profit francuske banke BNP Pariba u trećem kvartalu je pao za 72 odsto jer je u poslovne rezultate uračunala očekivane gubitke na grčkim obveznicama.

Gubici na dužničkim hartijama grčke vlade uračunati su u skladu sa novim evropskim sporazumom čiji je cilj smanjenje dužničkog tereta Grčke i sprečavanja širenja krize.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Prema tom sporazumu, privatni vlasnici grčkog duga prezeće gubitak od 50 odsto na grčkim obveznicama.

I mada najveći izazov za BNP Pariba predstavlja otpis dela grčkog duga, na performanse banke nepovoljno je delovalo i pogoršanje stanja u ekonomiji pa je prihod banke u periodu jul-septembar smanjen 7,6 odsto, na deset milijardi evra.

Sporazum se još ne sprovodi a i grčki premijer ga je doveo u pitanje nakon što je predložio da Grci na referendumu odluče da li prihvataju evropski sporazum.

BNP Pariba je uprkos tim nezivesnostima zaračunao gubitak od 60 odsto na svim obveznicama grčke vlade koje poseduje.

Nakon toga odbitka, francuska banka je u trećem kvartalu ubeležila neto profit od 541 milion evra u poređenju sa 1,9 milijardi u istom periodu prošle godine. Bez odbitka je neto profit porastao 2,4 odsto, na gotovo dve milijarde evra.

Banka nije saopštila zašto je uračunala veći otpis grčkog duga nego što je dogovoreno ali se u krugovima analitičara pretpostavlja da je to urađeno kako bi se umirilo tržište, odnosno kako bi se pokazalo da banka može da se nosi sa gubitkom.
Pogledaj vesti o: Pariz

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.