Manji prinosi grožđa u Srbiji zbog suše

Izvor: Capital.ba, 14.Avg.2022, 15:01

Manji prinosi grožđa u Srbiji zbog suše

BEOGRAD – Kakvi će biti ovogodišnji prinosi i kvalitet grožđa u Srbiji znaće se pouzdano kada počne berba, a kako za Tanjug kaže direktor Saveza vinara i vinogradara Srbije Stevan Rajta već sada se može reći da će zbog vremenskih prilika prinosi biti manji. Foto: Pixabay “Očekujemo da berba počne za 10 do 15 dana i tada ćemo imati jasniju sliku, ali sasvim je izvesno da će suša i ekstremno visoke temperature koje dugo traju uzeti danak i kod grožđa. Pritom je važno znati da >> Pročitaj celu vest na sajtu Capital.ba << problemi sa prinosima neće biti isti u svim krajevima, jer nisu isti uslovi u Šumadiji, na Fruškoj Gori, u Negotinu, Župi ili Niškom regionu“, kaže on. Dodaje i da tamo gdje se loza nalazi blizu izvora, rijeke ili jezera ona može da ima veću vlažnost i da se bolje sačuva rod. Rajta navodi da je loza otporna biljka i da može da se prilagodi na razne temperature, visoke i niske, ali pod uslovom da one traju predugo, kao što je ovog leta bio slučaj sa ekstremno visokim temperaturama. “Zbog velike vrućine nema sokova koji putuju kroz biljku i treba da hrane bobicu, kožica i pokožica bobice znaju da izgore, ona se osuši i od takve bobice ne moze da se napravi ništa. Nekada moraju i da se seku grozdovi da bi se spasilo što se spasiti može“, objašnjava sagovornik Tanjuga. Prema njegovim riječima, ove godine je i grad u nekim vinogradima napravio štetu a onda se nadovezala i suša, tako da su vinogradari imali pune ruke posla kako bi zaštitili rod. Rajta ukazuje da situacija nije teška samo kod nas nego i u cijeloj Evropi koja se suočila sa ekstremno visokim temperaturama. Tako su, navodi, u Francuskoj, jednom od najvećih proizvođača vina, gdje inače nije dozvoljeno navodnjavanje vinograda, napravili izuzetak i u nekim regionima dozvolili navodnjavanje kako bi se spasio rod. Prema podacima Privredne komore Srbije  zemlja ima 20.113 hektara pod vinovom lozom, godišnje se proizvede oko 160.000 tona grožđa a proizvodnjom grožđa se bavi oko 80.000 poljoprivrednih gazdinstava.   Tanjug Чланак Manji prinosi grožđa u Srbiji zbog suše се појављује прво на Capital.ba - Informacija je capital.

Nastavak na Capital.ba...






Povezane vesti

Rajta: Prinosi grožđa će zbog suše biti manji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Avg.2022

Kakvi će biti ovogodišnji prinosi i kvalitet grožđa u Srbiji znaće se pouzdano kada počne berba, a kako za Tanjug kaže direktor Saveza vinara i vinogradara Srbije Stevan Rajta već sada se može reći da će zbog vremenskih prilika prinosi biti manji..."Očekujemo da berba počne za 10 do 15 dana...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Capital.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Capital.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.