Manji PDV na gas ne pomaže industriji?

Izvor: B92, 19.Avg.2022, 16:49

Manji PDV na gas ne pomaže industriji?

Manji porez na dodatu vrednost na gas koji je nemačka vlada najavila zbog vrtoglavih cena tog energenta šalje pogrešan signal.

To je saopštilo Udruženje nemačke industrije (BDI).

Važnije je, dodaje se, zaštititi konkurentnost industrije i rasteretiti preduzeća.

Vlada planira da niži PDV važi koliko i poseban namet na gas, odnosno doplata - od 1. oktobra ove do kraja marta 2024. godine. Doplata treba da rastereti uvoznike gasa, pošto će se deo njihovih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << enormno poraslih izdataka preliti na krajnje potrošače.

Uvoznici, da bi ispunili ugovorene obaveze, umesto ruskog, moraju da kupuju skuplji gas i zato su u gubicima.

"Ostaje važno da se štedi gas. Rasterećenje kroz niži PDV ne pomaže preduzećima, pošto preduzeća ne plaćaju PDV", izjavio je za agenciju dpa zamenik glavnog poslovođe BDI Holger Leš.

Leš je naglasio da će nameti opteretiti preduzeća i do 30.000 evra po zaposlenom.

"Preduzeća se inače već bore sa izdacima za energiju koji prelaze granice. Političari moraju čvrsto da čuvaju konkurentnost industrije i rasterete firme kojima treba zaštita", rekao je Leš.

Doplatu, dodao je, treba smanjiti i zauzvrat produžiti važenje te mere. BDI traži i obaranje cene struje na evropski minimum, da država subvencioniše naknade operatera. Takođe, da nastavi sa poreskim rasterećenjem za energente i sa sistemom koji preduzećima omogućava da dobiju nazad deo poreza na električnu energiju koji su platila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.