Manje para od akciza u kasi

Izvor: B92, 04.Mar.2013, 11:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Manje para od akciza u kasi

Beograd -- U januaru se od nameta na naftne derivate, cigarete, kafu i alkoholna pića slilo 16,36 milijardi dinara, oko 1,37 milijardi manje nego istog meseca lane.

Od svih poreskih prihoda, akcize su ove godine najviše izneverile. U januaru se od nameta na naftne derivate, cigarete, kafu i alkoholna pića slilo 16,36 milijardi dinara, oko 1,37 milijardi manje nego istog meseca lane, pišu Novosti.

Iako građani sve češće duvan kupuju na pijaci i ne rasipaju gorivo, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nadležni veruju da budžet neće trpeti. Očekuju da će od akciza tokom ove godine stići 233,3 milijarde dinara.

U januaru je, kako saznajemo u Ministarstvu finansija i privrede, u odnosu na prošlu godinu, najviše pala naplata akciza na duvanske proizvode. "Iz dima" je stiglo čak 2,8 milijardi dinara manje. Naplaćeno je oko osam milijardi dinara, a pre godinu dana i pre povećanja akciza, u kasu se slilo 10,8 milijardi dinara.

"Januarski prihod u 2012. godini posledica je povećane isporuke proizvoda na tržište u decembru 2011. godine, pred povećanje akcize 1. januara 2012. godine", objašnjava Milica Bisić, savetnica ministra finansija i privrede.

"Povećanje predviđeno za 1. januar 2013. godine pomereno je za oktobar 2012. i u tom mesecu je naplaćeno 11,5 milijardi dinara, takođe kao rezultat povećane isporuke proizvoda na tržište u septembru pre povećanja akciza. Drugim rečima, razlika u prihodima u januaru 2012. i januaru 2013. godine pre svega je rezultat promene dinamike isporuke proizvoda na tržište, zbog različitog datuma promene akciza, a ne trend."

Građani Srbije su za godinu dana smanjili i pijenje kafe i alkoholnih pića. Ovog januara je od akciza na ove artikle stiglo blizu milijardu dinara. Razlika u odnosu na prošlu godinu je oko 100 miliona dinara, a u međuvremenu su nameti rasli.

Vozači, međutim, izgleda nisu uspeli da uštede. U januaru 2013. godine u odnosu na januar 2012. godine prihodi od akciza na derivate nafte povećani su za 1,5 milijardi dinara, sa 5,9 stigli su na 7,4 milijarde dinara.

Izmenama Zakona o akcizama uvedeno je pravo povraćaja akcize na derivate nafte za one koji ih koriste za transportne svrhe, prevoz tereta u unutrašnjem rečnom saobraćaju, grejanje i za industrijske namene. Tokom januara vraćeno je 28 miliona dinara.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Manje pušimo i pijemo kafu, a manje se i vozimo

Izvor: Kamatica.com, 04.Mar.2013

Od svih poreskih prihoda, akcize su ove godine najviše izneverile. U januaru se od nameta na naftne derivate, cigarete, kafu i alkoholna pića slilo 16,36 milijardi dinara, oko 1,37 milijardi manje nego istog meseca lane..

Nastavak na Kamatica.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.