Manje nemačkih kompanija planira da poveća cene

Izvor: B92, 12.Apr.2023, 11:08

Manje nemačkih kompanija planira da poveća cene

Manji broj nemačkih kompanija planira da podigne cene u naredna tri meseca, pokazalo je istraživanje Instituta za ekonomska istraživanja IFO iz Minhena.

Za privredu u celini, IFO cenovna očekivanja su pala na 27,2 poena u martu, u odnosu na 29,2 poena u februaru, što je šesti uzastopni pad.

"Kompanije su već prenele na kupce većinu svojih povećanih troškova. Istovremeno, potražnja je oslabila, što sugeriše da će inflacija polako opadati u narednim mesecima", >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kaže šef odeljenja za prognoze u IFO Timo Volmeršouzer.

Fokus ostaje na maloprodajnom sektoru, gde su cenovna očekivanja pala samo sa 50,9 poena na 49 poena, saopštio je IFO.

Za hranu i piće pali su samo sa 76,2 poena na 64,5 poena.

Za "uradi sam" prodavnice čak su skočile više, sa 39,7 poena na 55 poena.

Prodavci kancelarijskog materijala i papira, s druge strane, smanjili su svoja očekivanja cena sa 85,7 poena na 45,3 poena.

Pružaoci usluga su ojačali svoje planove cena sa 31,7 poena na 34,7 poena.

Međutim, većina promena u pojedinačnim industrijama bila je minimalna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.