Manje korišćenje odobrenih minusa

Izvor: B92, Tanjug, 22.Apr.2009, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Manje korišćenje odobrenih minusa

Beograd -- Korišćenje limita po tekućim računima građana od septembra 2008. godine blago opada, kaže direktorka sektora NBS za kontrolu poslovanja banaka Svetlana Gospić.

To znači da se smanjuje korišćenje odobrenih minusa na računima ali ne dramatično, dodala je ona. Gospićeva je ocenila da je objašnjenje za tu tendenciju sezonski uticaj, kao što je Nova godina kada se troši više od proseka sa tekućih računa, a onda se narednih meseci otplaćuju dospele obaveze. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Gospićeva je rekla da udeo korišćenja minusa na tekućim računima građana iznosi oko četiri do pet odsto ukupne kreditne aktivnosti banaka prema stanovništvu.

Gospićeva je navela da kreditne kartice učestvuju sa oko 10 odsto u zajmovima građanima i dodala da građani koriste oko 50 odsto odobrenih minusa na tekućim računima.

Narodna banka Srbije u cilju edukacije građanima stalno skreće pažnju da korišćenje minusa na tekućim računima i kreditnih kartica treba da predstavlja rezervnu vrstu finansiranja, a ne dugoročno rešenje za finansiranje životnih potreba.

Minusi na tekućim računima građana su izuzetno skupe bankarske usluge jer je godišnja kamata u proseku oko 25 do 26 odsto, a raspon kamata se kreće od 23 do čak 40 odsto kod nekih banaka, navela je Gospićeva.

Kod kreditnih kartica prosečna kamata se kreće oko 20 odsto,k a raspon kamata je od 19 do čak 30 odsto godišnje, dodala je ona.

Predstavnik banke Inteza Svetlana Blagojević rekla je da banke izlaze u susret građanima koji ostaju bez posla usled posledica krize, tako što nudi reprogramiranje dugova nastalih zbog prekoračenja minusa na tekućim računima.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Smanjeno korišćenje minusa

Izvor: Mondo, 22.Apr.2009

Direktor Sektora za kontrolu poslovanja banaka Narodne banke Srbije Svetlana Gospić izjavila je da je od septembra 2008. godine do danas zabeležen blaži pad u korišćenju minusa po tekućem računu, kako po broju korisnika, tako i po obimu iskorišćenosti odobrenog limita.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.