Izvor: B92, 31.Mar.2009, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Manjak u budžetu 27 miliona evra

Skoplje -- Manjak u budžetu Makedonije dostigao je 27,8 miliona evra zbog smanjenih prihoda od poreza i velike potrošnje države, pokazuju podaci ministarstva finansija.

Skopski Dnevnik piše da su u februaru prihodi od poreza na dodatu vrednost drastično pali, a da je makedonska vlada potrošila 22 miliona evra više nego prethodnog meseca.

Smanjenje priliva od poreza na dodatu vrednost pokazuje da je nastupila kriza pa gradjani manje troše, dok su se vladini >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rashodi povećali za 6,8 odsto u poređenju sa februarom prošle godine.

Stručnjaci smatraju da će, ako vlada hitno ne promeni politiku i ako svetska kriza nastavi da se povećava, biti ugrožene mesečne plate zaposlenih u administraciji, kao i primanja penzionera i osoba koje su na socijali.

Od potrošenih 22 miliona evra, vlada je najviše dala na robe i usluge pa je u poređenju sa januarom potrošila više za 18 miliona evra.

Velika potrošnja je, prema oceni bivšeg ministra finansija Dževdeta Hajredinija, zbog presedničkih i lokalnih izbora, a ne zbog svetske krize.

Ekonomski analitičari ocekuju da će zbog krize koja je pogodila gotovo svaku firmu i zbog zategnute kreditne politike banaka, sve više opadati privatna potrošnja a time i priliv u budžet od poreza.

Vlada je smanjila i kapitalne investicije pa je u februaru potrošeno samo oko 500.000 evra.

U vreme kada su Hrvatska i Srbija najavile smanjenje plata zaposlenima u administraciji i rebalans budžeta, makedonski premijer Nikola Gruevski rekao je da do početka leta neće biti rebalansa budžeta.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.