Mali: Do kraja godine rast BDP-a 4,4 odsto

Izvor: RTS, 11.Dec.2018, 13:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mali: Do kraja godine rast BDP-a 4,4 odsto

Vlada Srbije namerava da u naredne tri godine nastavi dosadašnju politku visokog rasta BDP-a koji će do kraja ove godine, kako se očekuje, biti 4,4 odsto, izjavio je ministar finansija Siniša Mali na predstavljanju, kako je rekao, najvažnijeg dokumenta za koordinaciju ekonomskih politika i strukturnih reformi od 2019. do 2021. godine.
U naredne tri godine ići ćemo ka merama koje će pospešiti rast >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << BDP-a još agresivnije, poručio je ministar Siniša Mali na prezentaciji strateškog dokumenta "Program ekonomskih reformi i predstavljanje preliminarne liste strukturnih reformi 2019-2021" za koji je tražio podršku privrednika.

Istakao je da je najvažniji cilj Vlade Srbije da nastavi visoku stopu rasta BDP-a, koji je ove godine projektovan na 4,2 odsto a do kraja godine, po projekcijama, iznosiće 4,4 odsto.
Za narednu godinu je, naveo je Mali, planiran rast od 3,3 odsto BDP-a, ovu godinu će, treću zaredom, budžet biti u suficitu, i to 0,6 odsto BDP-a, a sledeće godine ići će se na još veći suficit.
Među ciljevima su i dalje smanjenje učešća javnog duga u BDP-u, koji danas iznosi 54,1 odsto, kao i dalji rast stranih direktnih investicija, koje su ove godine dostigle 2,6 milijarde evra.
Mali je rekao i da će se nastaviti sa otvaranjem novih fabrika i zapošljavanjem mladih, i istakao da su jasna pozitivna kretanja na tržištu rada.
Tako je naveo da je prema poslednjim statističkim podacima nezaposlenost smanjena na 11,3 odsto, i da nikada nije bila niža.
"Nismo zadovoljni, treba da idemo još na smanjenje nezaposlenosti, ali trend je dobar", ocenio je ministar finansija.
Naglasio je da će u sprovođenju najvažnijeg dokumenta u naredne tri godine Vlada uvažiti mišljenje privrede, kao što su zajednički radili i na setu zakona koji je prošle nedelje usvojen u parlamentu.
Uz mere koje će pospešiti rast BDP-a su i čvrst kurs i stabilna inflacija, dodao je Mali.
Ministar je naglasio da je budžet za 2019. koncipiran da podstiče rast potrošnje kroz povećanje plata i penzija, kao i povećanje minimalne cene rada od januara 2019. godine.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Srbija nastavlja politiku visokog rasta: Do kraja godine +4,4% BDP-a

Izvor: B92, 11.Dec.2018

Vlada Srbije namerava da u naredne tri godine nastavi dosadašnju politku visokog rasta BDP-a koji će do kraja ove godine, kako se očekuje, biti 4,4 odsto...To je izjavio ministar finansija Siniša Mali na predstavljanju, kako je rekao, najvažnijeg dokumenta za koordinaciju ekonomskih politika i strukturnih...

Nastavak na B92...

Predstavljen Program ekonomskih reformi od 2019. do 2021.

Izvor: NoviMagazin.rs, 11.Dec.2018

Predstavnici Privredne komore Srbije (PKS) i Ministarstva finansija Srbije predstavili su danas privrednicima Program ekonomskih reformi (Economic Reform Programme - ERP) i preliminarnu listu strukturnih reformi od 2019. godine do 2021. godine i time započeli dijalog sa ciljem unapređenja tog dokumenta...Vlada...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.