Makedonija uvodi nove obveznice

Izvor: B92, Beta, 12.Jun.2009, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Makedonija uvodi nove obveznice

Skoplje -- Makedonija uvodi obveznice sa deviznom klauzulom, kojim vlada, osim što želi da popuni budžetsku kasu, šalje signal da veruje u stabilnost denara.

Ministarstvo finansija Makedonije saopštilo je da će obveznice sa deviznom klauzulom biti na tri meseca i na godinu dana sa znatno manjom kamatom od one na sadašnje dužničke hartije denominovane u domaćoj valuti.

Uvođenje novog instrumenta treba da doprinese razvoju finansijskog tržišta Makedonije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i podstakne konkurenciju na finansijskom sektoru, navelo je ministarstvo.

Deo eksperata smatra da država uz pomoć novog instrumenta želi da skupi više para za budžet garantujući investitorima da neće imati gubitke u slučaju devalvacije. Drugi su mišljenja da vlada želi da smanji troškove po osnovu kamate koja na obveznice u denarima premašuje devet odsto. Nove hartije sa deviznom klauzulom nosiće kamatu od pet do sedam odsto.

Na poslednjoj aukciji denarskih obveznica država inače nije uspela da prikupi novca koliko je želela. Prva aukcija novih dužničkih papira biće održana 16. juna. U ponudi će biti tromesečni papiri u vrednosti od 10,6 miliona evra sa kamatom od 5,25 odsto i oni na 12 meseci u vrednosti od 5,7 miliona sa kamatom od sedam procenata.

Ukoliko karatkoročne obveznice sa deviznom kaluzulom budu dobro prihvaćene medju investitorima, u narednom periodu biće uvedene i dugoročne hartije sa deviznom klauzulom.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Makedonija uvodi obveznice s deviznom klauzulom

Izvor: EMportal, 12.Jun.2009

Makedonija uvodi obveznice s deviznom klauzulom, kojima Vlada, osim što želi da popuni budžetsku kasu, šalje signal da veruje u stabilnost denara.

Nastavak na EMportal...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.