Magnohrom“ ostao  bez  radnika i postrojenja

Izvor: Glas javnosti, 15.Sep.2008, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Magnohrom“ ostao bez radnika i postrojenja

KRALJEVO - Nekada su Kraljevčani s ponosom gledali u visoke dimnjake „Magnohroma“ i gotovo poslovično govorili da, dok se iz njih bude vijao dim, za ovaj deo Srbije „neće biti zime“. Uprkos tropskim temperaturama, zima se letos uselila u srca nekadašnjih radnika balkanskog giganta vatrostalne proizvodnje, jer tamo gde su nekada proizvođene opeke za svetsko tržište, raste - korov. Početkom leta gotovo svi radnici izjasnili su se za odlazak iz preduzeća i njima su isplaćene otpremnine >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << od po 200 evra po godini staža. Od nekadašnjih 6.000, u pogonima „Magnohroma“ ostalo je svega 287 zaposlenih. Ukoliko, međutim, poverioci budu zahtevali namirenje dugova, firma će neminovno otići u stečaj, pa će se i oni naći na ulici.

„Magnohrom „ je, da podsetimo, privatizovan pre dve godine, ali je ugovor prošle zime raskinut. Nekadašnji vlasnik, britanska kompanija „Global stil holdings“, na čijem su čelu induska braća Mital, nije ispunjavao ugovorene obaveze, napravio je milionske dugove, stavio pod hipoteku imovinu preduzeća i u staro gvožđe prodao rotacione peći, a proizvodnja je u potpunosti obustavljena. Vlada je, posle višemesečnih protesta radnika, obezbedila socijalni program za 1.250, ali se za dobrovoljni odlazak iz firme prijavilo čak 1.880 radnika, pa je i njima je omogućeno da uz otpremninu odu iz preduzeća. U Kraljevu nismo mogli da nađemo sagovornika o tome šta će se desiti preduzećem koje je ostalo bez radnika, postrojenja i sredstava za obnavljanje proizvodnje. Vlada je obećavala da će pripremiti „Magnohrom“ za novu privatizaciju, ali ovo pitanje, očigledno, još nije stiglo na dnevni red. Nadu da će deo preduzeća u kojem se proizvode vatrostalne opeke, možda, oživeti, dale su nedavno kompanije „Misano“ iz italijanskog grada Bergama i beogradski „Bomeks“. One su, naime, spremne da državi ponude ugovor o kupovini vatrostalnog dela „Magnohroma“ i ulože pozamašna sredstva za obnavljanje proizvodnje.

„Bomeks“ je više godina uspešno sarađivao s „Magnohromom“, a zbog neizmirenih dugovanja, pod hipotekom drži najveći deo postrojenja tzv. stare fabrike.

A KRIVIČNE PRIJAVE ?

Protiv četvorice bivših rukovodilaca „Magnohroma“, Pakistanca Džavaida P. i Indusa Džaganadama G, Dilipa G, i Debiša G. kraljevačka policija podnela je krivične prijave zbog zloupotrebe službenog položaja. Oni su osumnjičeni da su oštetili „Magnohrom“ za više od tri miliona evra, podižući kredite za navodno oživljavanje proizvodnje i stavljajući pod hipoteku imovinu preduzeća. S „Magnohromovog“ računa prebacili su, recimo, oko 1,7 miliona evra firmama iz Singapura i Dubaija „za avansnu kupovinu robe“. Ona nikada u Kraljevo nije stigla. Dokle je stigla istraga - ne zna se.

- Spremni smo da uložimo pet miliona evra i započnemo proizvodnju u Fabrici terom i smolom vezanih opeka i tzv. staroj industriji. To bi istovremeno značilo i oživljavanje nekih rudnika odakle se „Magnohrom“ snabdeva rudom. Mi držimo pod hipotekom ovaj deo fabrike, ali nije nam u interesu da ugasimo i uništimo proizvodne kapacitete - rekao nam je Milan Belić, vlasnik „Bomeksa“. Prema Belićevim procenama, u ovim pogonima može se godišnje proizvesti oko 40.000 tona vatrostalnih opeka i sirovina. Posao bi ovde moglo da nađe između 500-700 radnika i mogla bi se ostvariti zarada od oko milion evra godišnje.

- Ukoliko država pristane na našu ponudu o kupovini, mi bismo radili i na proširenju proizvodnih kapaciteta, što podrazumeva kasnija ulaganja u proizvodnju od oko 10 miliona evra. Zaista bi bila velika šteta zatvoriti deo fabrike koji može da radi i prihoduje - naglašava Belić.

Dok traju nagađanja hoće li nadležno ministarstvo prihvatiti ponudu iz Italije i Beograda, Kraljevčani pokušavaju da održe kakvu-takvu proizvodnju u „Magnohromovoj“ fabrici elektro-termičkih proizvoda.

- Ne znam kakva će biti sudbina cele kompanije. Ukoliko poverioci budu zahtevali, ona može otići u stečaj, a može krenuti i putem oporavka, ukoliko se posluša savet stručnog tima koji je još pre nekoliko godina predlagao parcijalnu privatizaciju. Ima ovde pogona koji mogu i dalje uspešno proizvoditi - procenjuje Dragutin Majstorović, zastupnik državnog kapitala.

Radnici na ulici to je strasno, nekada uspesna firma je dovedena pod stecaj. Pitamo se koje kriv ko je ostetio firmu za preko 3 miona evra mislim sve se zna a na kraju nece niko da odgovara, sto bi rekli trla bala lan da joj prodje dan.

E to je ta Dinkiceva privatizacija. Prodaju ih za male pare, stranci udju, ocerupaju sta mogu i razore fabriku. Narode, ovakvih stvari ima puno u Srbiji. To je samo deo programa Dinkica i G17 koji pod pokroviteljsvom MMFa i svetske banke rasturaju Srpsku ekonomiju.

Samo budala ne moze da vidi sta ta zuta demokratija radi od Srbije.

Pre tri dana ovaj clanak je imao naslov: Ostao bez radnika i postrojenja. Danas 15.9.2008 isti clanak al` ime je:"Magnohrom"ostao bez radnika i postrojenja. Zasto gospodine Milisic?

Gospodine Milisicu ja sam pomislio da je doslo do greske.Nije ! Magnohrom ispred teksta ,istovetan sa ovim,nedostajo je . Broj komentara to i potvrdjuje. Pozdrav...

Nisu krivi ovi stranci koji su kupili ovu fabriku , najveci je krivac onaj sto je prodao fabriku onima koji nisu davali garanciju da ce doci do ovoga da cega je doslo . Zato njih treba prisiliti da nadoknade svu stetu fabrici i vrate radnike na posao ako to ne odrade u odredjenom roku zna se , pohapsiti i u zatvor . U Srbiji je grupa ljudi( mafijasa ) prodavala sve sto se moglo prodati ne vodeci racuna kome prodaju i za koliko prodaju , njima je bio vazan profit koliko ce oni da zarade tom prodajom . Rasprodali su sve u Srbiji i proizveli oko milion nezaposlenih i sto se moze ocekivato od takovih politicara i ekonomista sve pozatvarati i osuditi na dugogodisnje kazne i svu imovinu im oduzeti i predati drzavi i narodu u vlasnistvo , to su oni i ukrali od drzave i naroda , drzava samo treba da povrati svoju i narodnu imovinu od lopurdi odnosno od zutih . Orao.

Orao, pricas gluposti kao i uvek. Da je Magnohrom nesto vredeo, ne bi se desilo to sto je se desilo. Tehnologija zakocena u prvoj polovini 20. veka, radnici zakoceni u 19. veku. Naravno da je ovo bilo neminovno. Ako je neko kriv, onda je to neznanje, nerad i zaprlozenost ideja. Zato smanji gas, knjigu u ruke i uci. Orao.

Socijaliste promenismo zbog katastrofalnog stanja u privredi i urusene ekonomije, na vlast dovedosmo DS koji ni jedan sustinski problem ne resi, cak sta vise, potom je DSS praznim demagoskim pricama i losim porezima privredu doveo na rub propasti sada je doveden korumpirani G17 da na nekada ozbiljne privredne i tehnoloske sisteme stavi tacku.

Sve pod geslom novih radnih mesta , povoljnih kredita za MSP, efikasnu privredu i vece budjetske prihode....

Magnohrom je tipican primer unistenja perspektivnih fabrika ove zemlje, na zalost ima ih puno.

Sta mislite odakle ovolike kolicine: apartmana,stanova kao i Audija , mercedesa, BMW na ulicama u zemlji sa platom od 300 Eura i to ko ima srece? Odgovor je svima jasan, pljackanjem, nicijih, drustvenih preduzeca, i druge drzavne imovine....

Iskoristio bih priliku i zamolio vas cenjeni casopis da ne objavljuje tendeciozne i placene tekstive kao ovaj. Pa zar i ti M. Milisicu!?

Prokleti Englezi. To im i jeste cilj, da sto vise srozaju srpsku privredu. Videli smo kako su nam reformisali vojsku. Videli smo kako su nas bombardovali 1944. Mrze Ruse i Srbe i celu slovensku rasu.

Tako treba.Tako se planski unistava Srpska privreda..Napred u Evropu.Ima da se pravsi a ostali mars u Merkator.

Ako Magnohrom nista nije vredio zasto su ga kupili? Zasto Agencija za privatizaciju ponistava ugovor tek posto su kupci rasprodali i unakazili,ono sto nista ne vredi, zaduzili hipotekarnim kreditima,i sa tom lovom zbrisali. Pokrenuta je istraga za kupcima. A za prckarijama agencije ? Jok bre! Zasto ? Radnici su iz srednjeg veka?! Pa "jesu "jer su se prema njima od 90 tih rukovodioci ponasali ko` prema kmetovima.Cutali su i krali a njima inflatornim dinarom oci zamazivali.A pravu lovu sebi u djep trpali.Jok i nisu! ..Sta su uradili sa Vidom Popovic? Smetala im je! Kraj Nje i onih u institutu nisu mogli da cepuraju.Gde je Vida Popovic,pronalazac sa zlatnom medaljom sveta za 86g ? U Americi! Otisla je ,more pobegla,od ovih sto drze pridike o zastareloj tehnologiji,radnicima iz srednjeg veka,blokadi novih ideja ! A ovamo,mazni jos sto se moze!....I na kraju,al` bi se zezno pa da se upitam,gde ce im savest zato je bolje ,nek nam Bog da ono sto smo drugome ucinili !

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.