Izvor: B92, 01.Jan.2011, 13:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Madžar: Boleće glava i ove godine

Beograd -- Suzbijanje rasta inflacije i povećanje stranih investicija biće među glavnim izazovima za Srbiju u ovoj godini, smatra ekonomista Ljubomir Madžar.

Član Naučnog društva ekonomista očekuje i da kao država nećemo moći tako lako da se zadužujemo u inostranstvu.

"Neke stvari su se dogodile u ovoj godini, koje ne daju povoljne predznake za događanja u narednoj godini. Inflacija koja je prešla u zonu dvocifrenih brojeva, jako je opasna i bojim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se da će od nje boleti glava i u narednoj godini", rekao je Madžar.

Što se tiče stranih direktnih investicija, Madžar je ocenio da je u svetu situacija nepovoljna, jer investitori sa velikim oprezom i strahom ulažu u svojim sopstvenim zemljama, tako da je teško očekivati da će doći u Srbiju.

Dužni i bez investicija

Strane direktne investicije neće dolaziti u većem obimu, kako se očekuje, a drugo, nećemo moći da se ponovo zadužujemo, jer smo već dužni, objasnio je Madžar i dodao da jako zaduženim zemljama niko rado ne pozajmljuje novac i ne samo to, nego nam to smanjuje i izglede za obilniji priliv stranog kapitala, jer spoljni investitori veoma mnogo brinu o eksternoj likvidnosti, a što je veći dug, to su manje šanse da budemo likvidni.

Madžar je podsetio da je protekla decenija, do počela svetske krize 2008. godine, bila jako povoljna sa aspekta priliva stranih investicija, ali se ipak nije ništa spektakularno dogodilo u smislu velikih ulaganja u infrastrukturu i poboljšanja stanja privrede i predočio da u 2011. godini ne treba očekivati velike pomake u tom smislu.

"Srbija može očekivati pomoć jedino od Međunarodnog monetarnog fonda, koji je nama mnogo veći prijatelj, nego što je to naša javnost spremna da prizna", kazao je Madžar i dodao da će MMF nastaviti pomalo "na kašicicu" da nas finansira, ali će to više biti za pokrivanje onih stavki u tekućoj potrošnji koje ne mogu da ostanu nepokrivene.

Madžar je podsetio da je u protekloj deceniji, u procesu privatizacije, prodata većina društvenih preduzeća, sa izuzetkom Telekoma, a ostalo je uglavnom ono što se prodati ne može, tako da će i tu izostati veći prihodi.

Nastavljaju se i tendencije nasleđene iz prošlosti, a to su veliki višak uvoza nad izvozom i deficit u platnom bilansu, mada je manji nego što je bio ranije, kazao je on, napominjući da raste spoljni dug, a posebno - državni.

U 2010. primetno je bilo i slabljenje snabdevenosti domaćeg tržista, nema više onog obilja kakvo je bilo ranije, ukazao je Madžar, navodeći kao primer nestašicu mleka.

Komentarišući rast stope bruto domaćeg proizvoda u dva protekla kvartala, Madžar je rekao da zvanične pokazatelje o tome ne treba preuveličavati, već treba sačekati sa ocenama sve dok se pozitivna stopa rasta ne ustali kroz više kvartala i dok ne postane izrazitija.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Madžar: Boljeće glava i ove godine

Izvor: Capital.ba, 01.Jan.2011

BEOGRAD, Suzbijanje rasta inflacije i povećanje stranih investicija biće među glavnim izazovima za Srbiju u ovoj godini, smatra ekonomista Ljubomir Madžar. Član Naučnog društva ekonomista očekuje i da kao država nećemo moći tako lako da se zadužujemo u inostranstvu. 'Neke stvari su se dogodile...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.