Mađarska traži pomoć Evrope i MMF-a

Izvor: B92, 21.Nov.2011, 14:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mađarska traži pomoć Evrope i MMF-a

Budimpešta -- Mađarska je od Svetskog monetarnog fonda "iz predostrožnosti" zatražila finansijsku pomoć, a isti zahtev upućen je i Evropskoj komisiji.

Saopšteno je da će Mađarska će pregovarati sa MMF radi potpisivanja novog sporazuma, koji bi mogao da bude zaključen iduće godine.

Međutim, samo pre nedelju dana Budimpešta je saopštila da neće tražiti kreditni aranžman sa MMF-om, jer Mađarska može da stoji na sopstvenim nogama.

Mađarska >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je 2008. godine dobila skoro 18,5 milijardi evra za spasavanje od MMF-a, dok su na vlasti bili socijalisti, ali je vlada desnog centra Viktora Orbana 2010. godine odlučila da ne produži stend baj aranžman sa tom međunarodnom finansijskom institucijom.

Tada je rečeno da ne žele da se oslanjaju na MMF jer bi to dovelo do nepopularnih mera štednje.

Mađarska agencija za upravljanje dugom poslednjih nedelja je, međutim, imala teškoća u privlačenju investitora da kupe obveznice, pa je izdato manje vrednosnih papira nego što je planirano, a jedna aukcija je čak otkazana zbog niske tražnje.

Dve bonitetne agencije, Fič i Standard i Purs su 11. novembra objavile nepovoljne izveštaje o stanju mađarske privrede, upozorivši da kolebljiv rast zbog izloženosti evropskoj dužničkoj krizi i nepredvidiva ekonomska politika vlade guraju Mađarsku na ivicu srozavanja kreditnog rejtinga.

Kreditni rejting Mađarske sada je na vrlo niskom nivou, ali se mađarskim obveznicama može trgovati, dok bi dalje snižavanje kreditnog rejtinga značilo da se tim obveznicama više ne može trgovati.

Nivo zaduženosti Mađarske najveći je u regionu - oko 76 odsto bruto domaćeg proizvoda, što je manje u odnosu na kraj 2010. godine kada je zaduženost iznosila oko 81 odsto BDP-a.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.