Mađarska smanjila kamatnu stopu

Izvor: B92, 23.Maj.2023, 19:58

Mađarska smanjila kamatnu stopu

Mađarska centralna banka smanjila je danas jednodnevnu kamatnu stopu na depozite (one-day deposit rate) za 100 baznih poena, na 17 odsto.

Ova odluka stupa na snagu sutra, prenosi Rojters.

Guverner Nacionalne banke Mađarske Đerđ Matolči je rekao da je ovom potezu doprinelo usporavanje inflacije i jačane mađarske forinte, ali dodao je da je inflacija i dalje "državni neprijatelj".

Matolči je dodao da Mađarska u dogledno vreme neće smanjiti referentnu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kamatnu stopu od 13 odsto.

Nacionalna banka Mađarske pokušava da obori visoku godišnju stopu inflacije od 24 odsto, koja je i dalje najveća u EU, a Matolči smatra da je za to potrebno pre svega stabilno finansijsko tržište.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.