Mađarska ne troši uzete kredite

Izvor: B92, Tanjug, 18.Mar.2009, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mađarska ne troši uzete kredite

Budimpešta -- Mađarskoj su prošle jeseni odobreni krediti od 25,1 milijarde dolara, ali je do sada povučen samo manji deo tog iznosa, pošto su namene strogo kontrolisane.

U mađarskom ministarstvu finansija navode da je ugovorom o kreditu, potpisanom 10. novembra u Vašingtonu, Mađarskoj omogućena pozajmica od 15,7 milijardi dolara od Međunarodnog monetarnog fonda. Osim toga, država je dobila 8,1 milijardu dolara od Evropske unije i 1,3 milijarde dolara od Svetske >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << banke.

Neposredno nakon toga, predsednik mađarske vlade Ferenc Đurčanj je rekao da su krediti uslovljeni samo opštim zahtevima o smanjenju javne potrošnje i stimulisanju privrede. Ključni je, u svakom slučaju, bio dogovor sa MMF-om, jer od njega zavise i aranžmani s drugim finansijskim institucijama.

Prema rečima državnog sekretara u ministarstvu finansija Almoša Kočiša, dve strane nisu potpisale nikakve "tajne" klauzule, a Mađarska je odmah povukla 4,9 milijardi evra, koje su prebačene na poseban račun Mađarske narodne banke (MNB) i do sada nisu korišćene.

Suočena s prvim udarom svetske finansijske i ekonomske krize, Đurčanjova vlada je morala da koriguje glavne makroekonomske pokazatelje za ovu godinu. Prvobitno su bili planirani pad BDP-a za jedan osto, deficit od 2,6 procenata BDP-a i inflacija od 4,5 odsto. Najnovije procene državnih organa, međutim, govore o padu BDP od 3,5, o manjku u budžetu od oko tri odsto i nešto manjem povećanju cena od 2,5 procenata.

"Da bi se tzv. stend-baj kredit povukao potrebno je da ministar finansija i guverner MNB zajednički sačine pismo o namerama i pošalju ga Bordu MMF-a. U tom dokumentu mora da se navede za šta će novac biti korišćen, a čelnici MMF-a potom raspravljaju da li je najavljena mera izvodljiva i da li je vredi podržati. U slučaju njihove saglasnosti traženi novac se prosleđuje bez novog ugovora", rekao je Kočiš.

U međuvremenu, uzeta je jedna trećina kredita dobijenog od EU, u iznosu od dve milijarde evra. Taj novac može slobodno da se koristi u razne svrhe, ali pod uslovom da manjak u budžetskoj kasi ne premaši tri procenta bruto društvenog proizvoda (BDP).

Sredstva MMF-a isključivo služe za povećanje deviznih rezervi i zaštitu kursa forinte, dok je kredit Svetske banke namenjen strukturalnim reformama.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Kredit Mađarskoj bez posebnih uslovljavanja

Izvor: EMportal, 17.Mar.2009, 16:37

Mađarskoj su prošle jeseni odobreni krediti u ukupnom oznosu od 25,1 milijarde dolara, ali je do sada povučen samo manji deo tog iznosa, pošto su namene strogo kontrolisane, potvrdili su ovih dana u mađarskom ministarstvu finansija.

Nastavak na EMportal...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.