MMF traži 70.000, mi mislimo da je previše

Izvor: B92, 27.Jul.2015, 17:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"MMF traži 70.000, mi mislimo da je previše"

Nije određeno koliko će u državnom sektoru ostati bez posla, ali je broj od oko 70.000 o kom se govorilo preveliki, kaže ministarka Kori Udovički.

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički rekla je da je u aranžmanu sa Međunarodnim monetarnim fondom dogovoreno smanjenje broja zaposlenih za po pet odsto u ovoj i naredne dve godine i da bi to trebalo da na kraju iznosi 70.000 ljudi.

"To je oko 70.000 smanjenja, ne otpuštanja. Mi smatramo da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bi to bio preveliki broj. Biće pregovori sa MMF-om, budućnost ostaje malo neizvesna", kazala je Udovički. Dodala je da će višak zaposlenih za 2016. godinu biti određen u okviru priprema budžeta i fiskalne strategije.

Ona je kazala da će Ministarstvo tražiti da se anketa za socijalni program sprovodi za one poslove "za koje se zna da ima u njima prostora za štednju, a da se kaže za te i te poslove ne može da se uzme otpremnina, oni moraju da se obavljaju".

Ministarka je kazala da će zakon o načinu obračuna maksimalnog broja zaposlenih u javnoj upravi stupiti na snagu osam dana od objavljivanja u Službenom glasniku, a da će u roku od 30 dana morati da se donese akt o maksimalnom broju zaposlenih.

Nakon toga u roku od 60 dana taj akt bi trebalo da se realizuje, rekla je Udovički. Odgovarajući na pitanje da li će u ovoj godini višak biti 9.000 ljudi ministarka je istakla da se još razgovara o tome.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.