MMF i mi ne kao nastavnik i đak

Izvor: B92, 06.Maj.2015, 08:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"MMF i mi ne kao nastavnik i đak"

Premijer Aleksandar Vučić sastaće se danas sa predstavnicima Misije MMF-a, Zuzanom Murgasovom, Kimom Daehangom i budućim šefom Misije u Srbiji Džejmsom Rufom.

Misija MMF-a boraviće u Beogradu do 12. maja i do tada će sa nadležnim srpskim zvaničnicima razgovarati o prvoj reviziji trogodišnjeg aranžmana.

MMF je Srbiji 23. februara odobrio aranžman iz predostrožnosti koji obuhvata strukturne reforme i mere štednje za smanjenje budžetskog deficita.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Razgovori sa predstavnicima Misije MMF-a počeli su u ponedeljak u Narodnoj banci Srbije, kojima su prisustvovali guvernerka Jorgovanka Tabaković i ministar finansija Dušan Vujović, a nastavljeni su danas sa ministrima privrede Željkom Sertićem i gradjevine, saobraćaja i infrastrukture Zoranom Mihajlović.

Potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović smatra da će MMF pozitivno oceniti prvu reviziju trogodišnjeg stend-baj aranžmana iako Srbija nije ispunila sve obaveze.

"Moj je utisak da ćemo imati pozitivan izveštaj", rekla je ona u utorak nakon razgovora s predstavnicima MMF u okviru prve revizije aranžmana vrednosti 1,2 milijarde evra.

Zorana Mihajlović je rekla da predstavnici MMF i Vlade Srbije ne razgovaraju "kao nastavnik i učenik, kao policajac i prestupnik", već kao partneri o načinima kako da se reše potencijalni problemi i istakla da postoji politička volja Vlade Srbije da se sprovedu reforme. Ministarka je rekla da jedan od zadataka MMF koji nije ispunjen, jeste to što nisu spojena javna preduzeća Putevi Srbije i Koridori Srbije.

"MMF je predložio da se to uradi u roku od mesec dana i Vlada Srbije će to uraditi", rekla je ona i dodala da će time troškovi biti smanjeni za 20 do 25 odsto.

Na pitanje novinara kako će to uraditi kada još nije primenjena odluka Vlade iz avgusta prošle godine o spajanju Puteva i Koridora, Mihajlović je rekla da će Ministarstvo naložiti Skupštini Koridora Srbije da potvrdi spajanje, a da postoji i mogućnosti da se promene članovi Skupštine.

Ministarka je rekla da je na sastanku sa MMF pozitivno ocenjena primena Zakona o planiranju i izgradnji, a i da je prenela članovima Misije da su pripremljeni zakon o konverziji zemljišta i o premeru i katastru, koji će u narednih sedam do 10 dana biti upućeni u javnu raspravu.

"Do kraja meseca očekujemo da će ti zakoni biti usvojeni", rekla je Mihajlovićeva.

Ona je rekla i da se reforme u Železnicama Srbije realizuju u potpunosti po planu i da će 1. jula početi da funkcionišu posebna preduzeća za prevoz putnika, za prevoz robe i za infrastrukturu, i holding sa ograničenim rokom postojanja.

Mihajlović je istakla da je Vlada Srbije odlučna da reformiše javna preduzeća i ocenila da najveći otpori reformama pružaju poslovodstva, a ne sindikati.

Ministarka je rekla da su sastanku prisustvovali predstavnici Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Svetske banke.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.