MMF: Nastavite reforme i da sredite javni sektor

Izvor: Mondo, 04.Jul.2017, 17:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MMF: Nastavite reforme i da sredite javni sektor

Šef delegacije MMF Džejms Ruf izjavio je danas da je od ključnog značaja da Srbija nastavi reformski proces, posebno u oblasti reforme javne uprave, gde još nisu ostvareni očekivani rezultati. Vučić nezadovoljan privatnim sektorom.

Foto: Beta/Miloš Miškov

Delegacija Međunarodnog monetarnog fonda srela se danas sa predstavnicima Skupštine Srbije, kao i dražavnim vrhom ne čelu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Šef misije Džejm Ruf >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << je, kako se navodi, u razgovoru sa članovima Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava u Beogradu pohvalio postignute rezultate i stanje u budžetu Srbije.

Malo i o većim platama

Kako se dodaje u saopštenju Skupštine, razgovor se dotakao i prostora za smanjenje doprinosa na zarade i poreza čije su stope visoke, mogućnosti podizanja plata i penzija zbog postignutih pozitivnih rezultata, reformi penzijsko-invalidskog sistema, finansijskih problema u budžetima lokalnih samouprava, rešavanju problema u prosveti i zdravstvu i stvaranju uslova za sprečavanje odliva stručnjaka...

"Narodna banka Srbije ima stabilan kurs, postignut je veći privredni rast od očekivanog", ocenio je šef delegacije MMF i dodao da je pred Srbijom i dalje veliki posao kako bi održala ta pozitivna kretanja.

Dodao je da je "jačanje privatnog sektora i priliv novca u budžet kroz povećanje zaposlenosti u privatnom sektoru, od ključnog je značaja".

VUČIĆ: STOJIMO NA PUTU REFORMI ALI PRVATNI SEKTOR MORA BOLJE

Delegacija MMF srela se danas i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučić, premijerkom Anom Brnabić i ministrom finansija Dušanom Vujovićem.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je na sastanku da Srbija stoji čvrsto na putu ekonomskih reformi, ali da je nezadovoljan razvojem privatnog sektora.

Iznenađenje: Šta kaže Ana Brnabić o MMF-u

Na sastanku kojem su prisustvovali premijerka i ministar finansija, razgovarano je o kompanijama u okviru hemijskog kompleksa, njihovom restrukturiranju u okviru priprema za privatizaciju, kao i o privatizaciji Galenike i poslovanju Elektroprivrede Srbije, saopštila je pres služba predsednika.

EPS mora neuporedivo bolje

Sagovornici iz državnog vrha i MMF-a su na sastanku razgovarali i o poslovanju Elektroprivrede Srbije. "Elektroprivreda Srbije je popravila svoje rezultate u maju i junu, ali proizvodnja uglja i struje i ukupno poslovanje EPS-a u budućnosti moraju biti neuporedivo bolji uz sprovođenje neophodnih reformi u samoj kompaniji", naglasio je predsednik Vučić.

Šef Misije MMF-a rekao je da su fiskalni rezultati budžeta Srbije odlični i da svi pokazatelji govore o stabilnom trendu rasta ekonomije, o čemu svedoči i veliki suficit ostvaren u prvih šest meseci, navodi se u saopštenju.

MMF: Srbija mora da ima brži ekonomski rast

Vučić je rekao da Srbija stoji čvrsto na putu ekonomskih reformi, stabilne privrede i poboljšanja životnog standarda građana.

On je rekao da je, i pored odličnih rezultata ostvarenih u prvoj polovini ove godine, kao i tokom celokupnog perioda trajanja aranžmana s MMF-om, delimično nezadovoljan razvojem privatnog sektora, malih i srednjih preduzeća.

Prema njegovim rečima Elektroprivreda Srbije popravila je rezultate u maju i junu, ali poslovanje tog preduzeća mora biti neuporedivo bolje uz sprovođenje neophodnih reformi u samoj kompaniji.

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

Ruf: Srbija da nastavi reforme, posebno u javnoj upravi

Izvor: N1 televizija, 04.Jul.2017

Šef delegacije Međunarodnog monetarnog fonda Džejms Ruf izjavio je da je od ključnog značaja da Srbija nastavi reformski proces, posebno u oblasti reforme javne uprave, gde još nisu ostvareni očekivani rezultati, saopštila je Skupština Srbije...On je, kako se navodi, u razgovoru sa članovima...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.