Lov na zakopano blago u Austriji

Izvor: S media, 03.Jul.2010, 15:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lov na zakopano blago u Austriji

Lovci na blago iz čitavog sveta tragaju za pet miliona evra koje je jedan bankar proneverio, a onda 2002. zakopao u šumi blizu grada Ebs u Austriji.

Hiljade lovaca na blago iz čitavog sveta ovih dana tragaju za zakopanih pet miliona evra u šumi u blizini grada Ebs u Austriji. Nakon što je tiražni nemački dnevnik „Bild" prošle nedelje objavio da je bivši finansijski savetnik austrijske DBA banke Avgustin G. 2002. godine ukrao, a potom zakopao novac u šumi >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << na granici Austrije i Nemačke nastala je prava pomama za skrivenim blagom.

Nemački državljanin Avgustin G. uhapšen je 2002. u Minhenu zbog pronevere više od pet miliona evra u vreme dok je radio kao finansijski savetnik u austrijskoj DBA banci. Prilikom ispitivanja u policiji inspektorima je ispričao da pet miliona evra nije zakopao u šumi, već da je novac završio u rukama italijanske mafije koja ga je ucenjivala. On je osuđen na šest godina zatvora, a na slobodu je izašao 2008. Avgustin se i nakon puštanja na slobodu držao priče da novac nije u šumi, već u posedu italijanske mafije.

Gradić Ebs na dobitku

U čitavoj priči oko lovaca na zakopano blago glavni dobitnik je austrijski gradić Ebs. Naime, u Ebsu, koji ima 5.100 stanovnika, nakon objavljene priče u „Bildu" turizam je bukvalno procvetao preko noći. Prema rečima gradonačelnika Jozefa Ricera grad je preplavljen turistima tragačima, u hotelima odavno nema slobodnih soba, a restorani su doživeli pravu renesansu. Internet portal Austrija independent navodi da su pojedini, domišljati meštani, zaradili pravo malo bogatstvo prodajući ašove, lopate i drugu potrebnu opremu nepripremljenim tragačima za zakopanim blagom.

Pronađeno 120.000 evra

Međutim, protekle nedelje „Bild" je napisao da je 2002. godine u šumi na oko 80 kilometara od Ebsa pronađeno 120.000 evra, a to je potvrdila i austrijska policija. Prema navodima „Bilda", novac su pronašli privatni detektivi koje je angažovala banka, a koji su pratili Agustina G. pre nego što je uhapšen. Ti detektivi su i nakon hapšenja finansijskog savetnika nastavili da pretražuju šumsko područje, ali bez uspeha.

Informacija da je 2002. iskopano 120.000 evra potkrepila je nade tragačima iz Austrije, Nemačke, ali i iz čitavog sveta da je i ostatak od pet miliona zakopan negde u šumi.



Nepristupačan teren


Ipak, kako navodi „Bild", potraga za blagom nije nimalo jednostavna. Naime, šumska oblast u austrijskoj saveznoj državi Tirol na samoj je granici sa Nemačkom, a prostire se na površini od 15 hektara.

Neki delovi šumskog područja su gotovo nepristupačni, što dodatno otežava posao lovcima na blago. Takođe, pretpostavlja se da Avgustin nije zakopao sav novac na jednom mestu, već ga je rasporedio na nekoliko lokacija. Ljudi koji su se dali u potragu, pored krampova, ašova i lopata, opremljeni su i metal-detektorima, jer se novac, koji je iskopan 2002, navodno nalazio u crnoj metalnoj kutiji i baš je takvim uređajem pronađen.

Većina tragača nada se da će upravo oni pronaći blago, a posebno ih raduje to što austrijski zakon garantuje nalazaču da može da zadrži 10 odsto od pronađenog iznosa. Takođe, zvaničnici DBA banke objavili su da nalazaču sledi novčana nagrada. Austrijski mediji izračunali su da će pošteni nalazač biti bogatiji za 660.000 evra, u koje su uračunali 10 procenata iznosa koji garantuje austrijski zakon i novčanu nagradu banke.

Nastavak na S media...






Povezane vesti

Lov na zakopano blago u Austriji

Izvor: Capital.ba, 04.Jul.2010, 13:33

BEČ, Lovci na blago iz čitavog svijeta tragaju za pet miliona evra koje je jedan bankar pronevjerio, a onda 2002. zakopao u šumi blizu grada Ebs u Austriji. Hiljade lovaca na blago iz čitavog svijeta ovih dana tragaju za zakopanih pet miliona evra u šumi u blizini grada Ebs u Austriji. Nakon što...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.