Loše prognoze: Usporavanje do 2020. godine

Izvor: B92, 08.Nov.2018, 17:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Loše prognoze: Usporavanje do 2020. godine

Brisel -- U 19 zemalja evrozone u narednih nekoliko godina očekuje se usporavanje privrednog rasta zbog rastućih trgovinskih tenzija širom sveta i viših cena.

Komisija je u objavljenom jesenjem izveštaju zadržala prognozu rasta za ovu godinu od 2,1 odsto, ali je prognozirala da će 2019. usporiti na 1,9 odsto, te dalje pasti na 1,7 odsto 2020. godine.

Ovo je blago revidiranje na niže prognoze iz jula kada je Komisija predvidela da će rast 2019. godine biti 2.0 >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << odsto. Prošlogodišnji rast evrozone bio je 2,4 odsto, kada je bio na desetogodišnjem maksimumu.

Kao razlog za usporavanje Komisija je navela rastuću globalna nesigurnost, međunarodne trgovinske tenzije i više cene nafte.

Takođe se navodi da sporije smanjenje nezaposlenosti može da vodi usporavanju privrednog rasta.

Očekuje se da će nezaposlenost pasti sa 8,4 odsto ove godine na 7,9 odsto iduće i na 7,5 odsto 2020. godine. ; Evropska komisija je navela da će privredni rast sve više početi da se oslanja na domaće faktore i da će potrošnja u maloprodaji biti podstaknuta snažnijim rastom plata i labavijim budžetskim restrikcijama u nekim zemljama.

"Rastu neizvesnost i rizici, kako spoljni tako i unutrašnji, i počinju negativno da utiču na tempo ekonomske aktivnosti", rekao je Valdis Dombrovskis, evropski komesar za finansijsku stabilnost i druga ekonomska pitanja.

On je rekao da je potrebno ostati oprezan, raditi više na jačanju otpornosti privrede.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.