Izvor: Politika, 01.Feb.2012, 23:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lokalne povišice u svađi sa zakonom

Uredba o povećanju zarada, u suprotnosti sa fiskalnim pravilima, državnu kasu koštaće dodatne tri milijarde dinara, upozorava Fiskalni savet

Nov način obračuna zarada u opštinama, gradovima i pokrajini doveo je do drastičnih razlika između plata zaposlenih u republici i na lokalu. Uredba kojom je to omogućeno, a čije se usvajanje poklopilo sa objavom izveštaja Državne revizorske institucije u kome se upozorava da je na plate potrošeno pet milijardi dinara više nego >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << što je planirano, nije u skladu sa fiskalnim pravilom i Zakonom o budžetskom sistemu. Ovo su najvažniji zaključci iz izveštaja Fiskalnog saveta koji je analizirao efekte primene ovog dokumenta, usvojenog u Vladi Srbije dan uoči Nove godine, na koje je „Politika” već ukazivala.

Predviđeno je različito povećanje koeficijenata za zaposlene u pokrajini i gradu Beogradu, zatim posebno u gradovima i opštinama. „Najveće povećanje predviđeno je za zaposlene u organima teritorijalne autonomije i grada Beograda”, piše u izveštaju Fiskalnog saveta. Čuvari državne kase podsećaju da se, po zakonu, plate usklađuju sa rastom cena i polovinom rasta bruto domaćeg proizvoda, i to se odnosi i na republiku i na lokal. Usvojena uredba, međutim, omogućava veće povećanje plata u odnosu na rast predviđen Zakonom o budžetskom sistemu.

– U odnosu na prethodnu uredbu, prema procenama Ministarstva finansija, prosečno povećanje plate na lokalu iznosiće 41 odsto, navodi se u ovom dokumentu. Prethodno važeća regulativa je, međutim, predviđala znatno niže plate zaposlenih na lokalu u odnosu na uporedive zarade službenika na nivou države. U praksi je prethodno važeća regulativa bila narušavana, što je konstatovano i u izveštaju Državne revizorske institucije. Plate u organima teritorijalne autonomije i lokalne samouprave su tako, mimo važećih propisa, uvećavane do nivoa koji je, u pojedinim slučajevima, i prevazišao odgovarajuće plate ostalih državnih službenika – piše u izveštaju.

Novom uredbom dozvoljeno je da plate u gradu Beogradu budu za oko 17 veće u odnosu na iste poslove službenika na nivou države, u organima ostalih gradova za oko šest procenata veće, a na nivou opština za oko sedam odsto niže u odnosu na državnu upravu.

Uredbom se, najvećim delom, zapravo samo priznaje postojeće stanje na terenu, konstatuju članovi Fiskalnog saveta. U ovoj instituciji smatraju da je potrebno sistemsko uređivanje odnosa plata na različitim nivoima države usvajanjem odgovarajućeg zakona. Korišćenje uredbi predstavlja lošu praksu upravljanja javnim finansijama, dodaju.

– Posledice mogu biti povećanje neravnoteža u nivou plata na različitim nivoima vlasti, uz njihov rast koji narušava Zakon o budžetskom sistemu – upozorava se u izveštaju.

Budući da su i pre donošenja nove uredbe isplaćivane veće plate od dozvoljenih, stvarno povećanje izdataka za plate na lokalu u 2012. godini biće znatno manje od prethodno pomenutih 41 odsto i iznosiće oko 2,9 milijardi dinara, ili oko pet odsto. Predviđeno je da sredstva za ove namene budu obezbeđena iz povećanih prihoda lokalne samouprave od poreza na zarade, navodi se u izveštaju. Ipak, prilikom usvajanja paketa decentralizacije kojim će lokalne samouprave dobiti 40 milijardi dinara više nego lane, nadležni su obećali da će taj novac ići isključivo za kapitalna ulaganja i investicije. Na tu činjenicu upozorava i Fiskalni savet.

– Pošto će plate zaposlenih u organima teritorijalne autonomije i lokalne samouprave biti veće od zaposlenih u državnim organima, Uredba bi mogla da dovede i do većih pritisaka da se povećaju plate zaposlenih na svim nivoima države, čime bi se dodatno ugrozile javne finansije Srbije – zaključuje se u izveštaju.

U Ministarstvu finansija juče nisu imali nikakav komentar na ovu analizu, jer, kako kažu, „ne komentarišu stavove Fiskalnog saveta”, kao nezavisne institucije. Ni nadležni u gradu Beogradu do zaključenja ovog broja nisu imali nikakav komentar.

Podsećanja radi, revizori su uočili da je na zarade lokalnim samoupravama i u pokrajini otišlo oko pet milijardi dinara više nego što je planirano. U praksi, kažu budžetski poznavaoci, propise je prekoračio dobar deo opštinara. Na to ih je, po svoj prilici, i nužda naterala. Jer zakon o tim platama nije menjan još od juna 2006, ali problem je u tome što povišice nisu bile u skladu sa propisima.

M. Avakumović – A. Telesković

objavljeno: 02.02.2012.

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Lokalne povišice u svađi sa zakonom

Izvor: 025info.rs, 02.Feb.2012, 09:54

Nov način obračuna zarada u opštinama, gradovima i pokrajini doveo je do drastičnih razlika između plata zaposlenih u republici i na lokalu. Uredba kojom je to omogućeno, a čije se usvajanje poklopilo sa objavom izveštaja Državne

Nastavak na 025info.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.