Limun iz Turske bezbedan za ishranu ljudi

Izvor: Beta, 04.Nov.2014, 18:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Limun iz Turske bezbedan za ishranu ljudi

BEOGRAD, 4. novembra 2014. (Beta) - Kontrola limuna poreklom iz Turske pokazala je da je to južno voće bezbedno za ishranu ljudi, saopštilo je u utorak Ministarstvo poljoprivrede Srbije.

Prema podacima Ministarstva, poslednja kontrola pošiljke limuna pokazala je da se u limunu nalazi oko 100 puta manje količine fungicida imazalila od maksimalno dozvoljenih.

Ministarstvo poljoprivrede je saopštilo da se u limunu utvrdjene količine imazalila od 0,055 miligrama po kilogramu, >> Pročitaj celu vest na sajtu Beta << a da je maksimalno dozvoljena količina pet miligrama po kilogramu.

Pitanja bezbednosti upotrebe limuna pojavilo se nakon medijski napisa da se u Srbiji prodaje jeftiniji limun uvezen iz Turske na čijoj deklaraciji piše da se ne koristi kora i da je voće tretirano imazalilom, fungicidom koji prodire kroz ceo plod i koji je kancerogen, toksičan, iritira kožu i izaziva suzenje očiju.

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

Ministarstvo: Limun bezbedan

Izvor: Radio 021, 04.Nov.2014

Kontrola limuna poreklom iz Turske pokazala je da je to južno voće bezbedno za ishranu ljudi, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede Srbije...Prema podacima Ministarstva, poslednja kontrola pošiljke limuna pokazala je da se u limunu nalazi oko 100 puta manje količine fungicida imazalila od maksimalno...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.