Izvor: S media, 09.Jan.2012, 08:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lepo ponašanje u poslovnom svetu

Prema račima Bojana Mihajlovića, direktora prodaje i marketinga u hotelu Monte Casa Spa / Wellness, osnova poslovnosti je upravo u elementarnoj opštoj kulturi i lepom ponašanju.

Poslovni bonton u Rumuniji

Japanski poslovni bonton

Kineski poslovni bonton

Braneći se "balkanskim poreklom" mnogi eminentni poslovni ljudi odbacuju lepo ponašanje kao nešto što u našoj sredini ne prolazi. Međutim, Balkanac ili ne, pravi biznismen >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << ukoliko hoće da bude uspešan i cenjen u svom poslu mora da se pridržava striktno zacrtanih pravila ponašanja.

Mihajlović izdvaja pravila:

- Prilikom upoznavanja poslovni partneri se obavezno rukuju. Uvek se pruža desna ruka, stisak je kratak i čvrst (ne i da zaboli!). Ukoliko sedi muškarac uvek ustaje. I ne zaboravite: stisak ruke je prvi fizički kontakt sa drugim ljudima.

- Poslovan čovek uvek sagovornika gleda u oči i ima vedar izraz lica do kraja razgovora, bez obzira na ishod.

- Naučite da pažljivo slušate šta poslovni partner govori, makar govorio i dosadno. Nikako ga ne prekidajte u izlaganju.

- Poslovni čovek će sačuvati mirnoću i neće uzvratiti istom merom ako njegov sagovornik govori s visine, ako je ironičan i sarkastičan.

- Poslovni čovek nikad neće dopustiti da neslaganje preraste u raspravu, a rasprava u svađu, jer za svađu je potrebno dvoje.

- Kao što neće vređati sagovornika tako poslovan čovek neće ni preterivati u komplimentima, koristeći prazne slatke fraze.

Kako da budeš srećniji na poslu

Prepoznajte manipulatora na poslu

- Poslovan čovek će popuštati u sitnicama, a pažnju posvetiti bitnim pitanjima, kloneći se preopširnosti i neće večito isticati sebe i svoje ja.

- U poslovnom razgovoru nikada se ne upotrebljavaju reči: NEĆU i NE MOGU. Gubite ako odmah odbijete ljude. Zato ređe recite: Učiniću šta mogu ili nastojaću da učinim...

- Poslovan čovek nikako neće dodirivati sagovornika, neće ga drmusati za ramena, hvatati za revere i ruke ili mu sklanjati dlake sa odela. Ovakvim radnjama se ne postiže prisnost već pokazuje nekultura.

(eKapija foto:Guliver/Thinkstock)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.