Kvad: Info-pacifički region se neće plašiti prisile

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Sep.2021, 08:33

Kvad: Info-pacifički region se neće plašiti prisile

Lideri SAD, Japana, Indije i Australije obećali su da će se zalagati za slobodan i otvoren Indo-pacifički region koji se "neće plašiti prisile", na prvom sastanku Kvadrilateralnog bezbednosnog dijaloga (Kvad - Quad) u Beloj kući od početka pandemije.

Rojters ocenjuje da je na ovom sastanku prikazan prvi "ujedinjeni front" usled zabrinutosti tih država zbog rastućeg uticaja Kine.

Sastanak lidera je trajao dva sata, a Kina je poručila da će pažljivo pratiti >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << poteze Kvada, za koji je rekla da je "osuđen na propast".

"Držimo se vladavine zakona, slobode plovidbe i letova, miroljubivog rešenja, demokratskih vrednosti i teritorijalnog integriteta država", rekli su u zajedničkom saopštenju DŽozef Bajden, Skot Morison, Jošihide Suga i Narendra Modi, lideri četiri države.

Iako Kina nije pomenuta u javnom obraćanju, Rojters navodi da su lideri Kvada jasno imali na umu Kinu.

Istovremeno, apelovali su na Severnu Koreju da se uključi više u diplomatske razgovore po pitanju nuklearnog naoružanja i balističkog raketnog programa, o čemu Pjongjang odbija da razgovara dok se ne ukinu međunarodne sankcije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.