Izvor: B92, 01.Okt.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kuršumlija: šteta 10 miliona dinara

Kuršumlija -- Nekoliko stotina domaćinstava uz administrativnu granicu sa Kosovom zbog bezbedonosne situacije ne obrađuju svoja imanja.

Meštani sela u kuršumlijskoj opštini pretrpela su, pošto to traje već nekoliko godina, štetu od oko 10 miliona dinara. Radi se o nekoliko desetina hektara obradive površine koja se nalazi uz samu administrativnu granicu sa Kosovom.

Diplomirani inženjer poljoprivrede Ljubisav Veselinović, koji je u kuršumlijskoj opštini >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zadužen za poljoprivredu, kaže da se radi o višemilionskoj šteti. ''Od završetka rata do danas, to je blizu oko 3 miliona direktne štete, a indirektna šteta je, ako se posmatra kroz meso, mleko, kroz njihova sredstva, je trostruko veća", rekao je Veselinović.

Vlasnici imanja u Kopnenoj zoni bezbednosti kažu da redovno da plaćaju porez na imanja koja ne obrađuju a, kako kažu, država ih do sada nije obeštetila. Istovremeno, zbog zabrane leta u ovom području ne dejstvuje protivgradna odbrana, pa svake godine grad dodatno opustoši poljoprivredne useve.

Veselinović kaže da je iz opštine Kuršumlija Vladi Srbije u više navrata upućivan zahtev da se pomogne seljacima sa ovog područja, ali do danas nije stigao nikakav odgovor.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.