Kurs iz 2007. opteretio bilanse preduzeća 2014.

Izvor: B92, 23.Okt.2015, 18:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kurs iz 2007. opteretio bilanse preduzeća 2014.

Ministarstvo privrede je demantovalo tvrdnje o velikim gubicima srpskih preduzeća u 2014. godini.

Ministarstvo navodi da se statistički i finansijski izveštaji na koje se pojedini mediji pozivaju odnose na gubitke nastale na negativnim kursnim razlikama u periodu od 2007. do 2013.

Ti izveštaji se ne odnose na 2014, otkada se na osnovu novog Zakona o računovodstvu moraju zbirno izkazati, saopštilo je to ministarstvo.

"Konfuziju u vezi sa periodom nastanka >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << gubitaka omogućili su raniji računovodstveni pravilnici koji su dozvoljavali firmama da troškove u razlici kursnih razlika ne iskazuju godinama. Baš zbog promene računovodstvene metodologije, koja to više ne omogućava, kasne statistički izveštaji privrednih subjekata u Srbiji", navedeno je u saopštenju.

Ministarstvo privrede podseća da novi Zakon o računovodstvu i pravilnici tek od 2014. obavezuju preduzeća da kursne razlike prikažu kao prihod ili trošak.

Kako je navedeno, zato podatak da su finanijski troškovi preduzeća uvećani za 50 odsto u 2014. su zapravo pokazatelji lošeg rada i prezaduženosti u periodu od 2007. do 2013, preciznije šest godina uoči godine u kojoj se moraju iskazati.

Ministarstvo privrede će, baš zbog nejasnoća proizašlih iz nagomilanih troškova preduzeća na osnovu starog, a koji se bez odlaganja moraju prikazati po novom zakonu, obaviti dodatnu proveru statističkih i finansijskih izveštaja preduzeća.

"Reč je navodi on, o gubicima iz 2007. do 2013. godine, a ne u 2014.", rekao je savetnik ministra privrede Dušan Korunosk

Naime, ranije su pravilnici dozvoljavali firmama da troškove u razlici kursnih razlika ne iskazuju i to godinama, navodi on.

Korunoski je objasnio da je reč o gubicima u periodu od 2007. do 2013, što danas opterećuje bilanse firmi.

"Nama je zapao zadatak da čistimo istorijsku prašinu", rekao je on dodavši da to formalno opterećuje bilanse, a realno ne menja stanje.

Predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković rekao je da će realnije izveštavanje napraviti lošiju sliku tih privrednika, koja ako se na pravi način gleda ne mora da znači ništa posebno.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.