Kupovina mesa više neće biti ista

Izvor: B92, 01.Feb.2024, 17:37

Kupovina mesa više neće biti ista

U nemačkim samouslugama i mesarama važe nova, proširena pravila o isticanju podataka o zemlji porekla mesa.

Etikete sa podatkom od četvrtka važe za meso na merenje, prema pravilu koje je uveo ministar poljoprivrede Džem Ozdemir, prenosi dpa.

Pored etiketa, gde su životinje uzgajane i gde je bila klanica može da stoji i na ekranima u prodavnicama.

Oznake potrošačima treba da pruže više jasnoće kada kupuju, rekao je Ozdemir. To će im pomoći da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se odluče za domaće proizvode i podrže nemačku poljoprivredu.

To je istovremeno i podrška većoj dobrobiti životinja i ekološkim standardima koji su u Nemačkoj viši nego u mnogim drugim zemljama.

Mišljenja o novom pravilu su podeljena.

U anketi instituta JuGav (YouGov), 35 odsto potrošača reklo je da očekuje da će mera uticati na izbor mesa koje kupuju, od toga 11 odsto da će potpuno uticati, a oko četvrtine, 24 odsto, je navelo da će bar donekle uticati.

Nasuprot tome, 41 odsto je kazalo da etikete neće odlučivati o njihovom izboru mesa - 22 odsto će kupovati kao i do sada, dok je 19 odsto navelo da verovatno neće gledati koja je zemlja porekla.

Sveže meso na merenje uopšte ne kupuje, kako je navelo, 14 odsto potrošača.

U anketi je 24. januara učestvovalo 4.634 punoletnih građana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.