Izvor: B92, 17.Jul.2012, 11:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kuća jeftinija od nameštaja

Vojvođanska sela polako ostaju pusta jer se broj stanovnika drastično smanjuje iz godine u godinu.

U Mokrinu je nešto drugačija situacija, selo nije opustelo, međutim, ima dosta praznih kuća koje se mogu kupiti i za hiljadu evra.

Starija kuća "nabijača" sa okućnicom može se kupiti za samo hiljadu evra, dok cena luksuznije kuće ide i do deset hiljada evra.

Broj stanovnika za 70 godina u tom mestu skoro je prepolovljen. Od 9.300 stanovnika koliko je Mokrin, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << selo na severu Banata imao između dva svetska rata, danas ih je svega 5.300.

Prema rečima predsednika Mesne zajednice Gorana Dumitrova, ima dosta staračkih domaćinstava, a svaka peta ili šesta kuća je praktično prazna.

Meštanin Zoltan Sabo Rac kaže da u kući njegovog pokojnog oca već godinama niko ne stanuje i prodao bi je za hiljadu evra.

Nataša Zlatković iz Leskovca je jedna od retkih koja se doselila u Mokrin i ovde kupila kuću. Nataša je došla pre tri godine, našla posao i zbog toga rešila da kupi kuću.

"Platila sam je pet hiljada evra, što je jeftino za ovaj kraj, ali i Srbiju", kaže Nataša dodajući da se uklopila u novu sredinu i misli da će, kako kaže, tu i ostati.

Za 100.000 evra može se kupiti celo selo

U susednoj Đali kažu da se cela ulica može kupiti za 15.000 evra.

U Privrednoj komori Srbije navode da u Pokrajini ima preko 50.000 praznih kuća, a za 100.000 evra može se kupiti celo selo.

Odlaskom mladih, zbog nesigurnosti poljoprivredne proizvodnje, na selu je drastično smanjen broj stanovnika, a svaka četvrta privatizacija u poljoprivredi je poništena.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.