Krivac za finansijski kolaps u Islandu stigao pred sud

Izvor: Vostok.rs, 10.Jun.2011, 12:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Krivac za finansijski kolaps u Islandu stigao pred sud

10.06.2011. -

Island se prijavio za Ginisovu knjigu rekorda. Njegov bivši premijer Gejr Horde postao je prvi političar u svetu koga su pozvali na sudsku odgovornost za ekonomsku krizu u zemlji. Nije isključeno da će otići iza rešetaka.

Sudsku raspravu vode 8 parlamentaraca i 7 pravnika. Spisak tačaka optužnice bivšeg premijera koji je dao ostavku u februaru prošle godine zauzima 2300 strana. Između ostalog, Horde se optužuje za nemar koji je doprineo finansijskom >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << kolapsu na Islandu 2008. godine, kao i za nesposobnost da ublaži udar finansijske krize. Tako po podacima istrage, ispostavilo se da je dobio informaciju o opasnosti po tri vodeće banke zemlje. Ali kako smatra optužba, 60-godišnji političar je zanemario svoje službene obaveze i nije ih naterao da revidiraju svoje bilanse. Nečinjenje je dovelo do toga da je mesec dana kasnije krahirala ekonomija. Pre krize ona je pokazivala vrtoglave uspehe. Pao je kurs nacionalne valute za 80%, ozbiljno je skočila nezaposlenost. To se desilo u oktobru 2008. godine.

Tužilaštvo optužuje Gejra Hordea za još jedan ozbiljan propust. On nije prokontrolisao situaciju oko Icesave – kćerinske kompanije jedne od tri bankrotirale banke Landsbanki. Na računima ona je čuvala skoro 6 milijardi dolara građana Velike Britanije i Holandije. Ovaj novac je propao, ali su ga vratile vlade ulagača, koje su ispostavile sudske tužbe protiv Rejkavika na tu sumu.

Ako krivica Gejra Horde bude dokazana, prete mu dve godine zatvora. Međutim, po mišljenju eksperta Instituta za Evropu RAN Vladislava Belova, u datom slučaju važan je sam presedan.

Imamo presedan kada se postavljaju pitanja koliko premijer treba da bude profesionalno odgovoran za konkretne korake vlade. Koliko ti koraci uopšte podležu gonjenju. To je pokušaj da se otvori nova stranica kada visoke političare pozivaju na odgovornost ne za preljubu, ne za nekakva dejstva nevezana sa njihovom profesionalnom delatnošću. Danas u Italiji, u nekim drugim zemljama Evrope upravo vidimo pokušaje da se pozove na odgovornost ne za donošenje političkih odluka, već za ostale postupke. I tu tom pogledu interesantno je šta će na sudu konkretno pripisati premijeru Islanda. Smatram da ovde neće biti nekog sudskog gonjenja. Imam u vidu odluku suda o lišavanju slobode. Biće održan sudski proces u čijem okviru će se razmatrati uprvo pitanje odgovornosti političara za konkretna dejstva ili nedelovanje.

Međutim optuženi je odbacio sve optužbe na svoj račun. On ih je nazvao apsurdnim, a sud farsom. Po njegovim rečima, reč je o čisto političkog gonjenju. Namerava da se žali višoj istanci, kao i Evropskom sudu za ljudska prava, u slučaju izricanja optužujuće presude.

Izvor: Golos Rossii, foto: EPA

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.