Izvor: B92, 02.Nov.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kreditni rejting za Srbiju B plus

Beograd, Njujork -- Američka agencija za kreditni rejting "Standard i Poor" dala je ocenu "B plus" za dugoročne državne obveznice Srbije.

Sa druge strane, kratkoročni krediti u Srbiji rangirani su sa "B". "Kreditni rejting Srbije uzima u obzir, s jedne strane, značajne političke rizike i nestabilnu spoljnu poziciju zemlje, a sa druge, očekivanja da će se nastaviti oprezna ekonomska politika i napredak u strukturnim reformama", navodi se u saopštenju te agencije.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
"Standard i Poor" je ocenila i da je politička situacija u Srbiji polarizovana, kao i da politički rizik u zemlji ostaje visok zbog antireformističkih i ekstremno nacionalističkih partija koje imaju stabilno biračko telo i osvajaju jednu trećinu glasova birača.

Agencija je u saopštenju upozorila da političke rizike uvećavaju nerešena pitanja kao što je zajednica Srbije i Crne Gore, status Kosova i saradnja Srbije sa haškim tribunalom. Sa druge strane, kako se dalje navodi, spoljni javni dug Srbije ostaje visok, što ukazuje da bi podrška visokoj stopi rasta bruto proizvoda i jačanje izvoznih kapaciteta bilo od suštinske važnosti za podizanje sposobnosti zemlje da servisira spoljni dug, pogotovu u narednoj deceniji "kada će on dostići vrhunac".

Podsetimo, Srbija je 106. zemlja koja je dobila kreditni rejting te agencije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.