Izvor: B92, 23.Feb.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Krediti za izvoznike i nezaposlene

Beograd -- Najveća dva ekonomska problema Srbije su nezaposlenost i spoljnotrgovinski deficit, izjavio ministar finansija Mlađan Dinkić.

On je najavio hitne mere Vlade da se ti problemi reše. I izvoznici i nezaposleni dobiće povoljne kredite, ako imaju dobre poslove. Nezaposlenih, tvrdi Dinkić, u Srbiji ima pola miliona, a ne 950.000, koliko je evidentirano na Birou zapošljavanja. Da bi se njihov broj smanjio broj, u martu će biti obezbeđeno 7,5 miliona evra za kredite >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nezaposlenima.

Uslov je da imaju plan za sopstveni biznis i garanciju za uzeti novac. Krediti će se kretati od 5 do 20 hiljada evra, sa godinu dana počeka i kamatom od svega 1 odsto godišnje: "Postojaće kontrola korišćenja tih sredstava, jer nakon 3 meseca od dana odobravanja, nezaposleni mora da dokaže Fondu za razvoj, da da dokaz da se registrovao kao zaposleni. A prednost će dobijati oni koji tim predlogom zapošljavaju što više ljudi".

Do kraja marta Skupština Srbije trebalo bi da usvoji Zakon o Agenciji za osiguranje i finansiranje izvoza, da bi do leta ona počela da radi. Ova Agencija raspolagaće fondom od 30 miliona evra i tim novcem će se finansirati izvozna preduzeća koja imaju šta da ponude stranim tržištima, najpre susednih zemalja, a potom i Evropske unije.

Svega 100 proizvoda čini 57 odsto celokupnog srpskog izvoza, kaže Dinkić: "Želim da kažem da smo mi već sada napravili preliminarne analize u vezi sa našim izvoznim proizvodima, rangirali smo prvih 100 najvećih izvoznika, jer nećemo davati povoljne kredite bilo kome, već samo potvrđenim izvoznicima, onima koji već sada imaju odgovarajuću organizaciju. Početnici prvo moraju da krenu sa Fondom za razvoj, da bi, tek ako se potvrde kao izvoznici, mogli da računaju na ove kredite Agencije".

Prošle godine najviše je izvezen šećer, automobilske gume, proizvodi od čelika, podni pokrivači, gume i lekovi. Cilj je da se, umesto sirovina i poluproizvoda, izvozi što više gotovih proizvoda. Vlada priprema novu carinsku tarifu, tako da će neke carine biti povećane, posebno iz zemalja van Evropske unije, a neke smanjene, za robu koja se ne proizvodi u Srbiji.

Građani savesni do usijanja

Mlađan Dinkić je takođe rekao da se telefon za prijavljivanje neizdavanja fiskalnih računa usijao od poziva.

U Ministarstvu finansija Srbije instaliran je telefonski broj na koji građani mogu prijavljivati svaki slučaj kada od prodavca u radnji gde su nešto kupili ne dobiju fiskalni račun. Dinkić je istakao da je od 30 kontrolisanih objekata sedam zatvoreno i dodao da je poboljšana efikasnost inspektora jer su ranije na 18 kontrolisanih objekata zatvarali jedan.

Dinkić kaže da građani sada kontrolišu i inspektore i dodao da 80 odsto građana želi da prisustvuje dolasku inspektora u objekte. Prvi građanin koji prijave neizdavanje fiskalnog računa dobija 500 dinara kao nagradu ako inspekcija potvrdi prijavljen prekršaj.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.