Krediti čekaju ratifikaciju

Izvor: B92, 10.Jul.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Krediti čekaju ratifikaciju

Beograd -- Na ratifikaciju u Skupštini Srbije čekaju ugovori o kreditima u ukupnom iznosu od oko 312 miliona evra.

Na obnovu čeka još 100 mostova na putoj mreži u Srbiji

Među tim ugovorima o kreditima međunarodnih finansijskih institucija i stranih banaka je i šest kredita Svetske banke u iznosu od 240 miliona dolara, od čega pet zajmova čeka skoro godinu dana. Dok ne ratifikuje te ugovore o zajmovima Svetske banke, Srbija će plaćati na njih godišnju kamatu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << od 0,25 odsto, što iznosi blizu 600 hiljada dolara za godinu dana.

Pre godinu dana sa Svetskom bankom potpisano je pet projekata u ukupnom iznosu od oko 192 miliona dolara, a pre dva meseca još jedan u iznosu od 46,4 miliona dolara.

Svetska banka odobrila je za projekte u regionu Bora oko 43 miliona dolara, za projekte u poljoprivredi Srbije namenila je oko 17 miliona kredita i 4,5 miliona dolara kao donaciju, a za projekte navodnjavanja i odvodnjavanja oko 49,4 miliona dolara.

Za unapređenje sistema transporta ta banka je odobrila kredit od oko 28 miliona dolara, za unapređenje energetske efikasnosti u Srbiji planirano je oko 28 miliona dolara, a šesti zajam od oko 46,4 miliona dolara namenjen je za decentralizaciju lokalnih usluga.

Na ratifikaciju u Skupštini Srbije čeka i kredit Evropske investicione banke od 66 miliona evra, od čega je polovina namenjena za rekonstrukciju beogradskog mosta "Gazela", a ostatak za obnovu još 100 mostova na putnoj mreži u Srbiji.

Na ratifikaciju čeka i kredit Evropske banke za obnovu i razvoj od 25 miliona evra, koji je namenjen obnovi autoputa kroz Beograd i sanaciju kružnog puta.

Nisu ratifikovani ni zajmovi još dve evropske banke u ukupnom iznosu od 115 miliona evra namenjenih izgradnji dela obilaznice oko Beograda, od Batajnice do Dobanovaca, a za taj posao je u toku pretkvalifikacija za izbor izvođača.

Pored toga, deo obilaznice oko Beograda, od Ostružnice do Ibarske magistrale, trebalo bi da bude završena do kraja septembra ove godine, jer je novac obezbeđen iz Nacionalnog investicionog plana i budžeta Beograda.

Neophodna popravka "Gazele" trebalo bi da počne posle toga, ali samo pod uslovom da do tada stignu garancije Skupštine i novac iz stranih kredita.

Ključni radovi u okviru sanacije "Gazele" biće regulacija odvodnjavanja i prečišćavanja otpadnih voda sa mosta, a biće sređen kolovoz i hidroizolacija i obnovljena infrastruktura komunalnih preduzeća, koja je "provučena" kroz most, a na samim stubovima neće biti puno posla.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Na ratifikaciju čeka 312 miliona evra kredita

Izvor: Mondo, 10.Jul.2008

Pre godinu dana sa Svetskom bankom potpisano je pet projekata u ukupnom iznosu od oko 192 miliona dolara, a pre dva meseca još jedan od 46,4 miliona dolara.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.