Kreće železara

Izvor: Politika, 06.Mar.2012, 23:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kreće železara

Posle jednomesečnog zastoja zbog nedostatka sirovina, proizvodnja će biti obnovljena, a radnici postepeno vraćeni na posao

Smederevo – U „Železari Smederevo” juče je ponovo potpaljena jedna od dve visoke peći. Nakon jednomesečnog zastoja zbog nedostatka sirovina, proizvodnja će biti obnovljena, a radnici postepeno vraćeni na posao.

Pripreme za pokretanje proizvodnje privode se kraju, a za početak pristigla je i dovoljna količina sirovina za redovan >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << rad primarne proizvodnje i nastavak procesa rada završne proizvodnje u svim njenim delovima, saopšteno je iz železare uz napomenu da se veći deo zaposlenih vratio sa plaćenog odsustva i godišnjeg odmora.

Druga visoka peć stavljena je na tihi hod 10. februara, jer u železari nije bilo dovoljno rude i koksa za nesmetanu proizvodnju, a naručene sirovine, led je zarobio na Dunavu. Visoka peć koju su Amerikanci ugasili još prošlog proleća, sva je prilika, tinjaće još dugo.

Jedan broj radnika pozvan je da se vrati na posao, a od 12. marta na radnim mestima naći će se i ostatak zaposlenih, saznaje „Politika”. Nakon današnjeg potpaljivanja i zagrevanja peći, od četvrtka se očekuje normalizacija proizvodnje dok će za toplu i hladnu valjaonicu posla biti tek od 15. marta. Do kraja meseca iz železarinih postrojenja trebalo bi da izađe oko 51.000 tona čelika, saznajemo nezvanično. Deo robe ranije je ugovoren, a ostatak su nove porudžbine, uglavnom za domaće kupce.

Za oko četiri hiljade radnika, koji su 10. februara silom prilika poslati kući, ovo je „sreća u nesreći”. Većini je laknulo zbog povratka na radna mesta, ali zebnja za sudbinu fabrike još ne jenjava.

– Danas nam je laknulo, ali ne zavaravamo se mnogo. Šta će biti sa nama ako uskoro neko ne kupi železaru. Normalno je da strahujemo od stečaja, jer naše porodice hranimo ovim poslom – kaže R. M, inženjer u proizvodnom procesu.

Na tekuće račune radnika, 1. marta, „legla” je akontaciona isplata za februar. Razliku sa umanjenjima za odsustva, očekuju 15. marta. Niko ne zna da li će država ispoštovati visinu zarada određenu Kolektivnim ugovorom „Ju-Es stila”.

– Verujem da će do izbora biti sve po starom. Nakon toga ugovor će biti suspendovan i počeće novi pregovori sa sindikatima, jer su ove plate visoke za državnu kasu, ako se uzme u obzir realna situacija – smatra Željko Veselinović iz sindikata „Sloga”.

O. Milošević

-----------------------------------------------------------

Novi direktor

Ivan Milošević, dosadašnji izvršni direktor za proizvodnju u „Ju-Es stilu”, odlukom Skupštine društva imenovan je za novog direktora „Železare Smederevo”. Milošević je po zanimanju mašinski inženjer, a ranije je bio na poziciji generalnog menadžera završne proizvodnje. Rođen je 1975. godine .

objavljeno: 07.03.2012

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.